Yeni malzeme sayesinde kullanımı biten rüzgar türbinleri jelibon ayıcığa dönüşebilecek

Bilim insanları, rüzgar türbinleri için ev eşyaları veya şeker yapımında da kullanılabilecek bir malzeme icat etti

(Unsplash)

Rüzgar türbini tasarlamak dikkat gerektiren bir süreçtir. Yerden yüzlerce metre yüksekte dönerken sert rüzgarlara dayanacak kadar güçlü bir malzemeye ihtiyacınız vardır.

Bu yüzden türbin kanatları çok güçlü bir malzeme olan fiberglastan yapılır. Ancak fiberglas pek geri dönüştürülebilir değil ve türbinlerin ömrü doldukça bu kanatların çoğu çöplüklere gidiyor.

Fakat şimdi ABD'deki Michigan Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar, rüzgar türbini kanatlarını biraz daha yeniden kullanılabilir hale getirebilecek yeni bir malzeme geliştirdi. Ayrıca, malzemenin jelibon ayıcıklar dahil çok sayıda diğer ürüne geri dönüştürülebileceğini belirtiyorlar.

Yeni malzemenin arkasındaki mühendislerden John Dorgan, yaptığı basın açıklamasında bu malzemenin "sonsuz bir döngüde tekrar tekrar kullanılabileceğini" söyledi.

Döngüsel ekonominin amacı budur.

Söz konusu malzeme, plastik veya içine cam elyaf gömülü bir plastik olan fiberglas yapımında kullanılan türden bir reçine.

Michigan State araştırmacılarının geliştirdiği malzeme, tıpkı standart fiberglas gibi cam elyaflarla karıştırılarak fiberglas haline getirilebilir. Ekip basın açıklamasında, daha sonra bu yeni fiberglasın çözünerek içindeki camın ayrıştırılabileceğini veya olduğu gibi yeni bir nesneye dönüştürülebileceğini belirtti.

Reçine, prefabrik "kayalar" veya başka tür plastikler yapmak için diğer maddelerle karıştırılabilir.

Fakat en ilginci, reçine diğer kimyasallara ayrıştırılarak, şeker gibi yiyecekler yapmak için kullanılan potasyum laktat da dahil daha da fazla ürün elde edilebilir.

John Dorgan, "Gıda imalatında kullanılan kalitede potasyum laktat elde ettik ve yemiş olduğum jelibon ayıcıkları yapmak için kullandık" dedi.

Dr. Dorgan bu yeni materyalin ardındaki araştırmayı bu hafta Amerikan Kimya Topluluğu'nun konferansında sunacak.
 

Jelibon ayıcık
Yeni reçineden yapılan jelibon ayıcıklar (John Dorgan)


Bu reçine, gerçek türbinlerde elektrik üretmek için kullanılmaktan halen çok uzak. Araştırmacıların ilk olarak, yeni malzemelerinden yapılmış bazı türbinleri test etmeleri gerekecek. Üretimin boyutunu büyütmek için bazı malzemeleri daha fazla tedarik etmeleri gerektiği de araştırmacıların basın açıklamasında belirtildi.

2020'de Bloomberg, bir rüzgar türbininin parçalarının yaklaşık yüzde 85'inin, örneğin çelik ve bakır gibi malzemelerin geri dönüştürülebileceğini bildirmişti. Fakat yayın organı, birçoğu çöplüklere giden fiberglas kanatlar için bu durumun geçerli olmadığını da eklemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeşil enerji oluşturan malzemelerin geri dönüşümü, büyük ölçüde fosil yakıtlardan yayılan sera gazlarının yol açtığı iklim krizi derinleştikçe daha da önem kazanacak.

Birçok devlet ve şirket, iklim kriziyle mücadele etmek için yenilenebilir enerji kullanımını artırmak istiyor. Fakat yeni malzemeler çıkarma veya rüzgar türbinleri, güneş panelleri ve bataryalar gibi yenilenebilir teknolojide kullanılan bazı materyalleri üretme süreçleri, başlı başına kendi karbon ayak izine sahip olabilir; bu da karbon salımı olmayan enerji üretmek için karbon salımı yapmanız anlamına gelir.

Bununla birlikte, bu materyallerin geri dönüştürülmüş kaynaklardan sağlanması salımların azaltılmasına yardımcı olabilir.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU