Ethereum Birleşmesi'ne geri sayım: Kripto tarihinin "en çok beklenen olayı" nedir?

Bazılarına göre "kripto para tarihinin en çok beklenen olayı" olan güncellemeye doğru geri sayım başladı

Ethereum, devam eden "kripto kışına" rağmen, 2022'nin haziran ve ağustos ayları arasında fiyatını iki kattan fazla artırdı (Unsplash)

İki yıldan uzun süren geliştirme sürecinin ardından, Ethereum'un 7 yıllık tarihindeki en büyük güncellemeye bir aydan az zaman kaldı.

"Birleşme" adıyla bilinen olayda, dünyanın en büyük ikinci kripto para birimi, temel teknolojisini iş kanıtı (proof of work) sisteminden hisse kanıtı (proof of stake) sistemine geçirecek. Bu, Ethereum'un Ether para biriminin madenciliğinin artık karmaşık hesaplamalar yapmak için güçlü bilgisayarlara ihtiyaç duymayacağı, bunun yerine işlemleri teyit edip ağı doğrulamak için Ether sahiplerine güveneceği anlamına geliyor.

Bazı tahminlere göre, bu güncelleme Ethereum'un elektrik tüketimini bin kat azaltacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşme, bazı yorumcular tarafından "kripto para tarihinin en çok beklenen olayı" diye tanımlandı ve kripto para piyasası genelindeki geniş çaplı gerilemeye rağmen Ethereum için büyük bir fiyat tırmanışına yol açtı. Ethereum zirvesinden hâlâ çok uzakta olsa da Birleşme'ye dair beklenti, haziran ve ağustos arasında kripto paranın fiyatını iki katından fazla yükseltti.

Bu ay Birleşme'nin başarılı bir provası, 15 Eylül'deki geçişten önceki son büyük testti ve bunu takip eden hızlı fiyat artışı, geçişe duyulan güvenin hâlâ yüksek olduğunu gösteriyor.

Piyasa gözlemcilerine göre Ethereum ağının desteklediği diğer kripto para birimleri ve projeler de değer kazandı ve kurumsal yatırımcılardan artan yatırımlar gördü.

Web3 platformu WeWay'in kurucu ortağı Fuad Fatullaev, "Yatırımcıların Ethereum'la bağlantılı ürünlere para akıtma hızı, halihazırda Birleşme'ye ilişkin netliğe dayanıyor" dedi.

Birleşme gerçekleştikten sonra, Ethereum için yepyeni bir ekosistemin habercisi olacak çünkü kripto para birimi artık daha enerji tasarruflu, daha ölçeklenebilir ve herkes için genellikle daha kullanışlı hale gelecek. Yatırımcılar, özellikle kurumsal alıcılar, Ethereum'u Bitcoin'e tercih edecek ve bu toplam potansiyel, şu anda Ether'in fiyatında devam eden hızlı artışın altında yatan neden.

Hatta bazıları Ethereum'un, Bitcoin'in dünyanın en yaygın kripto para birimi sıfatını ele geçirdiği varsayımsal "ters yüz etme" olayını nihayet gerçekleştirebileceğine inanıyor.

Dört yıldan uzun süre önce The Independent'a konuşan bir endüstri uzmanı, Ethereum'un Bitcoin'e kıyasla kullanım alanlarının eninde sonunda daha popüler rakibini geçeceğini söylemişti.

Blockchain Türevler Kurulu Direktörü Hubert Olszeweski, akıllı sözleşmeler gibi uygulamaları mümkün kılma potansiyelinin yanı sıra tüm interneti dönüştürebilecek yeni Web3 protokollerinin gelişini desteklediğini vurgulayarak, Ethereum için "Başından beri daha çok yönlü bir araçtı" demişti.

Özellikle de Bitcoin madenciliği sistemi için aynı şeyi yapma girişimlerinin şimdiye kadar başarısız olduğunu göz önünde bulunduran bazı analistlere göre, daha çevre dostu bir teknolojiye geçiş, Ethereum'u üzerine inşa edilecek bir platform olarak daha da cazip hale getiriyor. Hisse kanıtını eleştirenlerden bazılarıysa bunun daha fazla merkezileşmeye ve muhtemelen daha fazla devlet müdahalesine yol açacağını savunuyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU