Hitlerli ve Mussolinili şarapların üretimine son veriliyor

"Seride en çok talep edilen ürün Hitler. Özellikle Almanlar istiyor"

"Tarihi" serisinden her yıl 20 binden fazla şarap satıldığını bildiren Vini Lunardelli, bunun yaklaşık 12 binin Adolf Hitlerli, 6 bininin Benito Mussolinili olduğunu kaydetti (AFP)

Şişelerde Nazi Almanyası lideri Adolf Hitler ve İtalya diktatörü Benito Mussolini gibi figürlerin görsellerine yer veren şarap üreticisi, ürünlerini kaldırmaya hazırlanıyor.

İtalyan Vini Lunardelli şirketi, "Tarihi" adı verilen şarap serisini gelecek yıldan itibaren üretmeyeceğini duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Merkezi ülkenin kuzeyindeki Udine'de olan şirket, 1995'ten beri söz konusu şarapları satıyor. "Tarihi" adlı seride Nazi sloganlarının yanı sıra İspanya diktatörü Francisco Franco ve Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin gibi kişilerin de resimleri yer alıyor.

İtalya genelinde 50'den fazla mağazadan satılan şaraplar, üreticinin internet sitesinden de sipariş edilebiliyor.

Öte yandan Nazi sembollerine karşı katı yasakların uygulandığı Almanya veya Avusturya gibi ülkelerde bu şarabın satışı yasak.

Geçmişte ara ara gündeme gelen "Tarihi" serisi, Heute haber sitesinin 3 Ağustos'ta geçtiği haberle dikkatleri tekrar üzerine çekti.

Haberde görüşlerine yer verilen Dr. Dagmar Millesi, bazı kişilerin şarap satın almak için Venedik yakınlarındaki Jesolo'ya seyahat ettiğini görmesiyle şoke olduğunu ifade etti:

Mağaza çalışanı, Almanların bu şarapları satın almayı çok sevdiğini ve oradaki en çok satılan ürün olduğunu açıkça söyledi. Satıcı öfkeme bile güldü. Kimse buna kızmıyor, kimse yasaklamıyor. İnanamadım.

Şarap serisi Yahudilerin de tepkisini çekiyor. Almanya merkezli Demokrasi ve Antisemitizme Karşı Yahudi Forumu (Jewish Forum for Democracy and Against Antisemitism), "Nazi rejiminin bütün kurbanlarına ve onların soyundan gelenlere saygısızlık" açıklamasını yaptı.

Şirket ise yaptığı açıklamalarda ürünlerinin "siyasi" olmadığını sık sık savundu. Şirketi babasından devralmaya hazırlanan 57 yaşındaki Andrea Lunardelli, "kesinlikle Nazi olmadıklarını" ve Hitler şarabının, "tarihi hatırlamak isteyen pazar ve müşterilerden" gelen talep doğrultusunda üretildiğini öne sürdü:

Ne yazık ki seride en çok talep edilen ürün Hitler. Özellikle Almanlar istese de pek çok Britanyalı, İskandinav, Fransız ve Rus tarafından da rağbet görüyor. Ancak hiçbir İtalyan, Hitler istemiyor.

Tartışmalardan bıktığını vurgulayan Lunardelli, şirketi seneye devraldıktan sonra söz konusu serinin üretimini durduracağını bildirdi.

 

Independent Türkçe, ViceWanted in Rome

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU