Hitler'in saati Yahudilerin tepkisine rağmen açık artırmada satıldı

"Huber marka saat, 1933'te Hitler'e doğum günü hediyesi olarak verildi"

Saatin 2 ila 4 milyon dolara alıcı bulması bekleniyordu (Alexander Historical Auctions)

II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nın lideri Adolf Hitler'e ait olduğu düşünülen saat 1,1 milyon dolara açık artırmada satıldı.

ABD'nin Maryland eyaletindeki Alexander Historical Auctions adlı müzayede evinden yapılan açıklamada, perşembe günü düzenlenen açık artırmada satılan Huber marka saatin, 1933'te Hitler'e doğum günü hediyesi olarak verildiğinin düşündüğü belirtildi.

Saatin, savaşın sonlarına doğru 1945'te Hitler'in Berghof'taki tatil evini basan 30 Fransız asker tarafından bulunduğu ifade edildi.

Kadranının arkasında AH harflerinin yer aldığı saatte, Hitler'in doğum tarihi olan 20 Nisan 1889 ve Nazi partisinin sembolü gamalı haç işlemeleri de dikkat çekiyor.

Açıklamada, Hitler'in saati takıp takmadığının bilinmediği fakat bağımsız bir uzmanın saatin büyük ihtimalle faşist lidere ait olduğunu söylediği bilgisi de paylaşıldı.

Müzayedenin kataloğunda Nazi dönemine ait başka eşyalar da yer aldı. Bunlar arasında Hitler'in eşi Eva Braun'un giydiği mavi bir elbise, Nazi yetkililerinin fotoğrafları ve imzalı yazışmaları vardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan Yahudi toplulukları açık artırmaya tepki gösterdi.

Brüksel merkezli Avrupa Yahudi Birliği'nin (EJA) direktörü Menachem Margolin'in kaleme aldığı ve 34 Yahudi topluluğu lideri tarafından imzalanan açık mektupta, müzayedenin "Nazi partisinin savunduklarını idealize edenlere destek sağladığı" belirtildi.

Müzayede evinin başkanı Bill Panagopulos, ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'a açıklamasında, saati alan kişinin kimliğini paylaşmazken, kendisinin Avrupalı bir Yahudi olduğunu söyledi.

Panagopulos, Yahudi topluluklarının tepkisini anlayabildiğini ve durumun üzücü olduğunu belirtti. Yetkili, tek amaçlarının tarihi korumak olduğunu ifade ederken, müzayede nedeniyle ölüm tehditleri aldığını da paylaştı.  

Alexander Historical Auctions, önceden de Nazi dönemine ait eşyalar satmıştı.

2013'teki bir müzayedede II. Dünya Savaşı'ndan kalma bir Nazi bayrağı 260 dolara, 2016'daysa Hitler Gençliği'ne (Hitlerjugend) ait bir hançer 120 dolara alıcı bulmuştu. Hitler Gençliği, genç Alman erkekleri nasyonal sosyalist ilkelerle yetiştirmek amacıyla 1926'da kurulmuş, kısmen paramiliter bir örgüttü.

1933-1945'te Hitler'in liderlik ettiği Nazi Almanyası, II. Dünya Savaşı'nda kurduğu toplama kamplarında, 6 milyonu Yahudi olmak üzere yaklaşık 11 milyon kişiyi katletmişti.  



Independent Türkçe, BBC, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU