OPEC: Küresel gelişmelerin petrol piyasalarına etkileri

2023 yılı için tahminler, petrol talebinin artmaya devam ederek günlük yaklaşık 2,7 milyon varil artış kaydedeceğini ve böylece küresel petrol talebinin günde yaklaşık 102,7 milyon varile ulaşacağını gösteriyor

Fotoğraf: Reuters

Geçen hafta yayımlanan "OPEC Aylık Petrol Piyasası Raporu", küresel enflasyon-stagflasyon, korona pandemisinin küresel olarak yeniden güçlenmesi, Ukrayna savaşının geçen şubat ayının sonundan bu yana hız kesmeden devam etmesi, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı'nın Tayvan ziyaretinin gölgesinde tırmanan ABD-Çin gerilimi olguları ışığında ham petrol ve petrol ürünleri fiyatlarındaki dalgalanma eğilimleri ve nedenlerini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

OPEC'e göre, 2022'nin ilk yarısında petrol piyasalarındaki temel etkenler pandemi öncesi seviyelerine dönmek için toparlanmaya devam etti.

Ancak bu toparlanmaya rağmen, bazı petrol üreticisi ülkelerin kendileri dahil olmak üzere küresel ekonomik büyümede yavaşlama işaretleri görüldü.

Petrol piyasalarına damgasını vuran bir diğer şey, 2050 yılına kadar sıfır emisyon mevzuatına bağlı olarak petrol üretim sektöründeki yatırımların göreli olarak azalmasıydı ki bu da OPEC üyesi olmayan petrol üreticisi ülkelerin üretimi artırma olasılığını sınırladı.

Bu dalgalanmalar sonucunda "OPEC" sepetinin fiyatları temmuz ayında haziran ayına göre varil başına 9,17 dolar veya yüzde 7,8 oranında azaldı ve böylece temmuzda sepetin ortalama fiyatı varil başına 108,55 dolar oldu.

Aynı zamanda, 2022-2023 küresel ekonomik büyüme göstergeleri de yüzde 3,1'e düştü.

Bunun nedenleri, 2022'nin ikinci çeyreğinde ABD milli gelirindeki düşüşe bağlanıyor.

ABD milli geliri 2022'nin son aylarında yüzde 1,8'e düşerken, 2023'te de yüzde 1,7'ye düşmesi bekleniyor.

Avrupa Ortak Pazarı ekonomisinin 2022'de yüzde 3,2 oranında büyümesi beklenirken, bu oranın 2023 yılında yüzde 1,6'ya düşmesi bekleniyor.
 


2022'de küresel petrol talebi günde 3,1 milyon varillik ılımlı bir artış kaydetti ve bu da küresel talep oranını günde yaklaşık 100 milyon varile yükseltti.

2023 yılı için tahminler, petrol talebinin artmaya devam ederek günlük yaklaşık 2,7 milyon varil artış kaydedeceğini ve böylece küresel petrol talebinin günde yaklaşık 102,7 milyon varile ulaşacağını gösteriyor.

Küresel petrol tüketimi ortamını tanımlamak için, OPEC raporunda, jeopolitik çatışmalar, pandeminin devam etmesi, enflasyon oranlarındaki artış ve birden fazla ülkedeki yüksek borç oranları nedeniyle genel olarak olumsuz faktörlerin 2023 tahminlerine hakim olduğu belirtiliyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Sema Sevil

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU