Apple'ın Tayvan'daki tedarikçilerini uyardığı iddia edildi: "Ürünlere Çin Malı yazın"

Pekin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'nin Taipei ziyaretinin ardından gümrük denetimlerini sıkılaştırdı

Tayvan, dünyanın en büyük bilgisayar çipi üreticisi Tayvan Yarı İletken Üretim Şirketi'ne ev sahipliği yapıyor (Reuters)

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaret etmesinin ardından Çin, gümrük denetimlerini sıkılaştırdı.

Teknoloji devi Apple'ın, denetimlere takılmamak için Tayvan'daki tedarikçilerinden bu düzenlemelere uymalarını istediği öne sürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Japonya'nın yüksek tirajlı ekonomi gazetesi Nikkei''nin konu hakkında bilgisi olan kaynaklara dayandırdığı 5 Ağustos tarihli haberde Apple'ın, Tayvan'da üretilen ürünlere "Tayvan Malı" yazılmamasını istediği iddia edildi.

Buna göre ürünlere "Tayvan, Çin" veya "Çinli Taipei" damgası vurulması talep edildi.

iPhone 14'ü eylülde tanıtmaya hazırlanan şirketin, herhangi bir parçada gecikme, para cezası veya sevkiyatın engellenmesi gibi durumlarla karşı karşıya kalmamak istediği yazıldı.

Tedarikçiler ve lojistik şirketleri, Apple'ın isteğinin bir ikilem yarattığını vurguladı. Zira Tayvan da ürünlere "Tayvan" veya ülkenin resmi adı olan "Çin Cumhuriyeti" yazılmasını istiyor.

Çin'in sanal alemde uyguladığı sansüre karşı çalışmalar yürüten GreatFire'dan Benjamin Ismail, Apple'ın isteğine tepki gösterdi:

Ne yazık ki Apple'ın "Artık yeter, Çin rejimiyle işbirliği yapmaya ve sansür taleplerini uygulamaya devam edemeyiz" diyeceği ‘kırmızı çizgi'nin çok uzakta olmasından şüpheleniyoruz.

Çin-Tayvan gerginliği

II. Dünya Savaşı sonrasında Çin'de Milliyetçi Parti ve Komünist Parti arasındaki iç savaş Komünist Parti'nin zaferiyle sonuçlanmıştı. Mağlubiyetin ardından Milliyetçi Parti liderleri Tayvan'a sığınmıştı.

Soğuk Savaş nedeniyle Batı'yla ilişkilerini koparan Çin'i 1970'lerin başına kadar Birleşmiş Milletler'de (BM) Tayvan ya da resmi adıyla Çin Cumhuriyeti temsil ediyordu.

BM'nin 1971'de aldığı Çin Halk Cumhuriyeti'ni tanıma kararı gerginliği yeni bir boyuta taşımıştı. Kararın ardından Tayvan, BM'den çıkarılmıştı.

Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Buna göre Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın ülkelerle diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

Tayvan ise o günden bu yana bağımsızlık arayışını farklı biçimlerde sürdürüyor.

 

Independent Türkçe, Nikkei, Guardian

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU