Harvardlı araştırmacılar, yoksulluğu aşmanın yolunu buldu: Zenginlerle arkadaş olmak

72 milyon kişinin incelendiği araştırma, türünün en büyük örneği

Araştırmacılar hükümet yetkililerinin farklı gelirlere sahip insanları etkileşime sokması gerektiğini söylüyor (Unsplash)

Harvard Üniversitesi’nden ekonomist Raj Chetty liderliğindeki bir araştırma ekibi, Facebook'ta 21 milyar arkadaşlığı içeren geniş çaplı bir veri ağını inceledi.

Bu incelemenin amacı, sanal ortamdaki sosyal bağlantıların ülkedeki ekonomik eşitsizliği nasıl etkilediğini görmekti.

Hakemli bilimsel dergi Nature’da yayımlanan iki makalede bulgularını açıklayan araştırmacılar, 25 ila 44 yaşındaki 72,2 milyon ABD’li Facebook kullanıcısından toplanan verileri inceledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İlk makaledeki bulgular, sosyal medyadaki bağlantıların ülkedeki yurttaşların ekonomik açıdan hareketlilik kazanmasında önemli bir rol oynadığını ortaya koydu.

Diğer bir deyişle düşük gelirli ve yüksek gelirli kişilerin daha çok bağlantı kurduğu bölgelerde yaşayanların sınıf atlama oranları daha yüksekti.

İkinci makalede ise, yüksek ve düşük gelirli insanlar arasındaki bağlantıların reelde genellikle okullar ve dini gruplar aracılığıyla kurulduğu tespit edildi.

Araştırma ekibi, daha düşük gelirli kişilerin, yüksek gelirlilerle bağlantı kurduğunda zaman içinde finansal durumlarını iyileştirme olasılıklarının arttığını ifade etti

Meta Küresel İlişkiler Başkanı Nick Clegg, "Araştırma aynı zamanda politika yapıcıların politikaları tasarlarken sosyal faktörleri ve müdahaleleri dikkate almalarının neden önemli olduğunu vurguluyor" diye konuştu.

ABD’nin bazı bölgelerinde nispeten yoksul ailelerde yetişen çocuklar, hayatlarının ilerleyen dönemlerinde ekonomik açıdan sıçramalar gösterebiliyor. Ancak bazı bölgelerde aynı sosyo ekonomik koşullarda yetişenlerde böyle bir sıçrama görülmüyor.

 

 

Chetty ve meslektaşları bu farklılığın nereden kaynaklandığını öğrenmek için bu kitlesel araştırmayı tasarladı. Analiz, türünün en büyük araştırması diye niteleniyor.

Araştırmada arkadaşlarının yüzde 70'inin varlıklı olduğu mahallelerde büyüyen yoksul çocukların gelecekteki gelirlerinin ortalama yüzde 20 daha yüksek olduğu saptandı.

Araştırmacıların "ekonomik bağlılık" diye adlandırdığı bu sınıflar arası arkadaşlıklar, çocukların gittiği okulun kalitesinden, aile yapısından, iş olanaklarından veya topluluğun ırksal yapısından daha güçlü bir etkiye sahipti.

Chetty, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Sınıflar arasında birbirine bağlı bir toplulukta büyümek çocukların nihai durumunu iyileştiriyor ve onlara yoksulluktan kurtulma konusunda daha iyi bir şans veriyor.

 

Independent Türkçe, New York Times, Tribune India

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU