TCMB, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 60,4 olarak açıkladı

Kavcıoğlu: Enflasyon tahminimiz 2023 sonunda yüzde 19,2 ve 2024 sonunda yüzde 8,8 seviyelerine tekabül etmektedir

Fotoğraf: AA arşivi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Enflasyon tahmin aralığımızın orta noktaları 2022 sonunda yüzde 60,4, 2023 sonunda yüzde 19,2 ve 2024 sonunda yüzde 8,8 seviyelerine tekabül etmektedir" dedi.

Kavcıoğlu, yılın 3. enflasyon raporunun açıklandığı toplantıda TCMB'nin yüzde 42.8 olan yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 60,4 olarak güncellediğini açıkladı.

Merkez Bankası Başkanı'nın açıklamalarından enflasyonla ilgili öne çıkanlar şöyle:

 İkinci çeyrekte küresel emtia fiyatlarındaki güçlü artışlar, tedarik zincirindeki aksaklıkların neden olduğu arz kısıtları ve döviz kurları tüketici kurları üzerinde baskı oluşturmaya devam etmiş, enflasyondaki artışın temel belirleyici olmuştur.

Enflasyon Nisan raporunda öngördüğümüz patikanın üzerinde kalmıştır.

Çekirdek enflasyon göstergeleri ise daha olumlu bir görünüm sergilemektedir.

Enflasyonda talep koşullarının etkisi sınırlı.

Küresel enerji piyasalarında Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışma nedeniyle daha belirgin hale gelen arz ve talep dengesizliklerinin ikinci çeyrekte sürmesi enerji fiyatlarına yansımıştır.

"Son 10 günü çıkardığımızda..."

Kavcıoğlu, “Dünyada resesyonun konuşulmadığı tek ülke Türkiye. Tüm dünya resesyondan etkilenecektir, ancak buna en az tepki verecek ülke Türkiye'dir. Dünyadaki gelişmeler bizi etkiliyor, son 10 günü çıkardığımızda son bir ayda en az değer kaybeden para birimi Türk lirası” dedi.

Kavcıoğlu, yüzde 60,4 olarak açıkladığı yıl sonu enflasyon tahmini için "Onun altında bir noktada bekliyoruz, geçmiş dönemdeki noktalarla hareket ettiğimizde bunun çok altında kapatma ihtimalimiz var, tahminimizde daha ihtiyatlı davrandık" ifadelerini kullandı.

Nerede yanlış yapılıyor?

Kavcıoğlu, Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in “Tahminleri sürekli yukarı revize ediyorsunuz, nerede yanlış yapılıyor?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

Dünyada ne yanlış gidiyorsa bizde de o yanlış gidiyor. Dünyada bütün ülkelerde enflasyon yükseliyor, bizim başka sorunlarla beraber yüksek enflasyon olma noktasında sıkıntımızın farkındayız, zorluğumuzun farkındayız. Daha yoğun ve sıkı bir şekilde mücadele veriyoruz. Enflasyonu aşağı getirme noktasında hükümet ve merkez bankası olarak yoğun mücadele halindeyiz. Enflasyonun olumsuz etkisinin vatandaşa çok yansımaması için yoğun bir çalışma içerisindeyiz, dünya 25 yılın en yüksek enflasyon rakamlarını yaşıyor, Türkiye resesyonun konuşulmadığı tek ülke.

“Böyle bir CDS’i hak etmiyoruz”

Türkiye’nin kredi risk priminin (CDS) 900’lere ulaşması hakkında sorulan bir soruya da yanıt veren Kavcıoğlu, şunları söyledi:

Bankacılık sektörümüz dünyadaki en iyi bankacılık sektörü başında geliyor, bu kadar sağlam ve güçlü bir bankacılık sektörünün böyle bir CDS'i hak ettiğini düşünmüyorum. Öneminin farkındayız, daha da düşürülmesi konusunda alacağımız tedbirleri sektör ile birlikte almaya çalışıyoruz.

“Kim doğru kim yanlış zaman gösterir”

Kavcıoğlu, faiz konusunda şunları kaydetti:

Merkez Bankası ve para politikasının en önemli araçlarından biri politika faizi, faizi sabit bırakmak veya düşürmenin, araçlardan biri olarak kullanılmaması olduğunu söylemek, sadece Türkiye'de bu böyle yorumlanıyor, dünyada böyle bir yaklaşım yok. Evet birçok ülke faiz artırıyor, kim doğru yapıyor, kim yanlış yapıyor, zaman gösterir, kendi ülkemizin şartları içerisinde uyguladığımız politikalar çerçevesinde her ay PPK olarak toplanıp karar veriyoruz

Merkez Bankası Başkanı, "Rezervlerimiz geçen yıl ile aynı seviyede. Zor bir süreçten geçiyoruz. Enerji dahil tüm ödemeleri gününde yaptık. Bu bir rezerv erimesi değil, rezerv yer değiştirmesi olarak olarak görülmeli" diye konuştu.

Toplantının son kısmında Kavcıoğlu, bir Bloomberg muhabirinin tekrar soru sormak için mikrofonu alması üzerine "En çok eleştiriyi de sizden alıyoruz ama..." dedi. Muhabir bunun üzerine "Estağfurullah, biz haber yapıyoruz sadece" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU