Yunanistan savunma bakanı: Türkiye ile iletişimi sürdürmeye hazırız ancak Ankara, kuralına göre hareket etmeli

Panagiotopoulos, "Türkiye tek taraflı ve askeri çıkarlarını önde tutan kendi kurallarına göre hareket etmemeli" dedi

Fotoğraf: AA

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopoulos, Atina'da katıldığı bir konferansta Türkiye ile yaşanan gerilime ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yunanistan'ın Türkiye ile iletişimi sürdürmeye hazır olduğunu söyleyen Panagiotopoulos, bunun için Ankara'nın "kuralına göre hareket etmesi" gerektiğini savundu.

Panagiotopoulos, "Türkiye ile iletişimde kalabilmek istiyoruz ancak Türkiye kuralına göre oynamalı. Türkiye tek taraflı ve askeri çıkarlarını önde tutan kendi kurallarına göre hareket etmemeli" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye-Yunanistan gerilimi

Yunanistan ve Türkiye, kıta sahanlığı, hava sahası ve etnik olarak bölünmüş olan Kıbrıs gibi pek çok konuya dair sık sık anlaşmazlık yaşıyor.

Türkiye'nin Yunanistan'ı uluslararası anlaşmalar kapsamında silahsızlandırılmış statüsüne sahip olması gerektiğini belirttiği Ege Denizi'ndeki adaları silahlandırmakla suçlaması iki ülke arasında gerilimin yeniden tırmanmasına neden olmuştu.

Yunanistan bu iddiaları temelsiz olduğunu belirterek reddediyor.

Hava sahası ihlallerine dair yaşanan anlaşmazlığın ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis'i Türkiye'ye savaş uçağı satılmaması yönünde lobi yapmakla suçlamasının ardından geçen ay iki ülke arasında ikili görüşmeler durdurulmuştu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Yunanistan ile Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Anlaşması'nı bozduklarını ve artık ikili görüşme yapmayacaklarını açıklamıştı. 

Mitsotakis Nisan ayında Türkiye'ye savaş uçakları ile Yunan hava sahasını ihlal etmeyi durdurması çağrısında bulunmuş ve konu hakkında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'i de bilgilendirdiğini söylemişti.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU