Guardian: Yunanistan, ülkeye girmeye çalışanları yasadışı şekilde Türkiye'ye geri itmek için zorla sığınmacıları kullanıyor

Sığınmacılar, Yunan polisinin uyguladığı şiddete tanıklık ettiğini öne sürdü

Yunan polisi, Mart 2020'de sınır kapılarının açılmasıyla ülkeye Pazarkule Sınır Kapısı üzerinden giriş yapmak isteyen birçok sığınmacıya göz yaşartıcıyla müdahale etmişti (Reuters)

Yunanistan'da sınır polislerinin yakaladıkları sığınmacılara baskı uygulayarak, onları kaçak giriş yapan diğer kişileri yasadışı şekilde Türkiye'ye geri itmeye zorladığı öne sürüldü.

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, Almanya'nın ünlü gazetelerinden Der Spiegel, Fransa'nın tanınmış gazetelerinden Le Monde, Hollanda merkezli gazetecilik grubu Lighthouse Reports ve Almanya merkezli ARD Report München'ın ortak araştırmasında, Suriye ve Fas uyruklu 6 sığınmacının iddialarına yer verildi.

Kâr amacı gütmeyen yardım kuruluşu Consolidated Rescue Group'ın Facebook sayfasında yaşadıklarını paylaşan sığınmacılar, Meriç ırmağında düzenlenen geri itme operasyonlarına katılmaya zorlandıklarını savundu.

Guardian'ın aktardığına göre kendisini "köle" olarak tanımlayan sığınmacılar, Yunan polisinin sınıra gelen sığınmacıların eşyalarını çaldığına, onları soyup aradığına, şiddet uyguladığına ve daha sonra bu kişileri kalabalık botlara bindirip Türkiye'ye geri gönderdiğine tanıklık ettiklerini öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gerçek kimlik bilgileri paylaşılmayan ve adı Bassel olarak verilen Suriyeli bir sığınmacı, Meriç'ten geçerek Yunanistan'a giriş yaptığında polisler tarafından yakalandığını, şiddet gördüğünü ve sınırın yakınındaki Bıdıklı (Tychero) köyünde yer alan bir hapishane hücresine konduğunu savundu.

Bassel, daha sonra İngilizce bildiğini gören Yunan polislerinin "Ya bizimle işbirliği yaparsın ya da insan kaçakçılığından hapse girersin" diye kendisini tehdit ettiğini öne sürdü.  

Suriyeli sığınmacı, polislerin kendisine bir ay ülkede kalma izni vereceğini, bunun karşılığında kendisinden gündüzleri hücrede kalıp, geceleri sığınmacıları Türkiye'ye geri itmek için kendileriyle işbirliği yapmasını istediğini iddia etti.  

Bassel, polisin kendisine para vermediğini fakat geri ittiği sığınmacıların eşyalarından istediğine el koyabileceğini söylediğini savundu.

Raporda, araştırmayı yürüten kişilerin Yunan polisiyle iletişime geçtiği, polisin de Türk güvenlik güçleriyle karşı karşıya geçmemek için Bassel gibi sığınmacıların aracı olarak kullanıldığını doğruladığı bildirildi.

Doğu Makedonya ve Trakya bölgesindeki Kumçiftliği şehrinde yer alan Yeni Omurlu (Neo Cheimonio) köyündeki karakolda kalan üç Suriyeli sığınmacı da benzer iddialarda bulundu.

Sığınmacılar, Yunanistan'a geçmek için İstanbul'daki bir aracıya 5 bin euro para ödediklerini, aracının sınırı geçince polisle birlikte Suriyeli bir kişinin kendilerine yardımcı olacağını söylediğini savundu.

Adı Ferhat olarak paylaşılan bir sığınmacı, kendisine "Mike" denen ve sığınmacıları yasadışı şekilde Türkiye'ye geri itmek için Yunan polisiyle işbirliği yapan Suriyeli bir sığınmacı tarafından sürekli tehdit edildiklerini öne sürdü.
 


Ferhat, başta işbirliğini kabul etmediğini fakat Mike'ın kendisine tüm parasını alacağını ve İstanbul'a döndüğünde "ortadan kaybolacağını" söylediğini iddia etti.

Guardian, Bassel'in serbest bırakıldığını ve Yunanistan'dan çıktığını fakat hapishanede geçirdiği süre ve çoğunlukla yarı çıplak haldeki sığınmacıları geri iterken yaşadıkları nedeniyle travmadan kurtulamadığını bildirdi.

Haberde, yasadışı geri itmelerin özellikle Mart 2020'den bu yana arttığı ifade edildi. Bu dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sınır kapılarını açmış ve on binlerce sığınmacı Yunanistan sınırına gitmişti.

Öte yandan Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, sığınmacılara şiddet uygulandığı ve bu kişilerin yasadışı şekilde geri itildiği iddialarını yalanlamıştı.

Yeni Omurlu ve Bıdıklı köyündeki karakollar, Yunanistan Yurttaş Koruma Bakanlığı ve Meriç'teki sınır koruma birlikleri, Guardian'ın yorum taleplerine yanıt vermedi.



Independent Türkçe, Guardian, Der Standard

DAHA FAZLA HABER OKU