Çin'de 100'den fazla bilim insanından oluşan bir araştırma ekibi, Ay yüzeyinin şimdiye kadarki en detaylı haritasını hazırladı.
Çin Bilimler Akademisi Jeokimya Enstitüsü ve diğer kuruluşlardan araştırmacılar, bu haritayı çıkarma amacıyla Ay görevlerinden elde edilen verileri derlemek için on yıl harcadı.
30 Mayıs'ta hakemli bilimsel dergi Science Bulletin'de yayınlanan makalede bu tür haritaların bilimsel araştırma, keşif planlaması ve insanlı Ay görevleri için iniş yeri seçiminde önemli rol oynayacağı ifade edildi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Ay yüzeyinin bileşimini ve yapısını detaylı şekilde ortaya koyan çalışma, 2012'de Ouyang Ziyuan ve Liu Jianzhong adlı iki jeolog tarafından başlatıldı.
Araştırmacılar, 1:2,5 milyon ölçekli bu haritayı oluşturmak için önce Ay'ı 30 kareye böldü ve ayrı ayrı haritaladılar. Ardından, kareler birleştirildi ve eksiksiz bir harita oluşturuldu.
Daha önce ABD Jeolojik Araştırması'ndan bir ekip de Ay'ın son derece ayrıntılı haritasını yayımlamıştı.
Ancak Liu, 2020'de bitirilen 1:5 milyon ölçekli haritanın yenisi kadar ayrıntılı olmadığını vurguladı. Zira haritalarda ölçek paydası arttıkça küçültme oranı da artıyor, yani detay azalıyor.
Yeni haritada 81 çarpma havzası, 17 kaya türü ve 14 tür yüzey şekli ayrıntılarıyla yer alıyor.
Çalışmada Çin'in Ay Keşif Programı kapsamında gerçekleştirdiği Chang'e misyonlarında elde edilen veriler ana kaynak olarak kullanıldı.
Ancak araştırmacılar,uluslararası keşif programlarından gelen yüksek kaliteli veri setlerinden de yararlandı.
Hem Çince hem de İngilizce versiyonları hazırlanan haritanın ilerleyen günlerde basılması bekleniyor.
Independent Türkçe, Futurism, South China Morning Post
Derleyen: Çağla Üren