NASA'dan gelen yeni açıklamada, yenilikçi James Webb Uzay Teleskobu'nun dev aynasına bir "mikrometeorit"in çarptığı ifade edildi.
Uzay ajansı, çarpışmanın mayıs sonunda meydana geldiğini ve teleskobun vahim olaydan ciddi bir zarar görmeden sıyrıldığını belirtti.
Göktaşı, gelmiş geçmiş en güçlü uzay teleskobu diye nitelenen James Webb'in 18 altıgen parçadan oluşan dev aynasına isabet etti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Ancak boyutu epey ufak olduğu için çarpışma noktası 18 altıgenden sadece birine denk geldi.
Uzay ajansı toz tanesi kadar ufak kayaçlara "mikrometeorit" adını veriyor. NASA'ya göre, Dünya'nın atmosferine milyonlarca mikrometeoroi giriyor ama bunların çoğu yanarak yok oluyor.
Teleskoptan sorumlu araştırma ekibi, bu çarpışmanın cihazın performansını etkileyip etkilemeyeceğini değerlendirmeye devam ediyor.
Ancak gökbilimciler cihazın operasyonlarına normal seyrinde devam ettiğini ve beklendiği üzere 12 Temmuz'da ilk yüksek çözünürlüklü, tam renkli görüntülerini paylaşacağını dile getiriyor.
Ayrıca bu çarpışma, Webb'in uzayda geçirdiği süre boyunca karşı karşıya kalacağı tahmin edilen, bu türden birçok hadisenin ilk örneklerinden.
NASA araştırmacıları, Dünya'dan 1,5 milyon kilometre uzaktaki L2 noktasına konuşlandırılan teleskobu bu tür çarpışmalara dayanabilecek şekilde tasarladı.
Zira Dünya'ya Ay'dan 4 kat daha uzak olan bu bölgede son derece hızlı hareket eden minik uzay kayaçları ve toz parçacıkları var.
Teleskobun dayanıklılığı, henüz fırlatılmadan önce NASA'da oluşturulan bilgisayar simülasyonları aracılığıyla da test edilmişti.
Ancak NASA yetkilileri, mayıstaki çarpışmanın ekibin test ettiği tüm senaryolardan daha şiddetli olduğunu belirtti.
Webb uçuş ekibinden Lee Feinberg, "Fırlatmadan bu yana, beklediğimiz üzere, küçük ama ölçülebilir 4 çarpışma oldu" dedi:
Ancak bu yeni olaydaki bozulma, tahminlerimizden daha büyük.
Webb'in uçuş ekibi, teleskobun optik cihazlarını korumak için devasa aynayı meteor yağmurları gibi olaylardan korumak için ayarlanabilir şekilde tasarladı. Ancak bu çarpışma bir meteor yağmuru sonucunda meydana gelmedi.
NASA, bu çarpışmayı "öngörülemeyen ve kaçınılmaz bir olay" diye niteledi.
Ajansın açıklamasında tehlikeyi uzaklaştırmak için yeni bir ekip kurulduğu ifade edildi:
Söz konusu olayın ardından, bu ölçekteki çarpışmaların etkisini azaltmanın yollarını aramak için uzman bir mühendis ekibi oluşturuldu.
James Webb Uzay Teleskobu, evrenin derinliklerine bakacak
25 Aralık 2021'de Avrupa Uzay Ajansı'nın Ariane 5 adlı kargo roketiyle fırlatılan gözlem aracı, "Dünya benzersiz mi?", "Ona benzer başka gezegen sistemleri var mı?" ve "Evrende yalnız mıyız?" gibi çok temel sayılan ama henüz tam olarak yanıtlanamamış soruların peşinden gidecek.
Gözlem aracı, birbirinden epey farklı ötegezegenleri inceleyecek, yaşamın yapı taşlarını bulma umuduyla, Dünya'nınkine benzer atmosferleri araştıracak ve başka gezegenlerde organik moleküller saptamaya çalışacak.
Teleskobun bir diğer amacı da yıldızların evriminin daha iyi anlaşılmasını sağlamak. Kızılötesi ışıkta gözlem yapan araç, bir zaman makinesi görevi görecek.
Güçlü teleskopları kullanarak çok uzaktaki gök cisimlerini inceleyen bilim insanları, ilgili gök cisminden gelen ışığın Dünya'ya ulaşma süresi uzadığı için "zamanda geriye bakma" imkanı yakalıyor.
NASA yetkililerine göre James Webb Uzay Teleskobu 13,5 milyar yıl öncesini, yani evrenin yeni oluştuğu zamanı gözlemleyebilecek kadar güçlü.
Independent Türkçe, Gizmodo, CNN International
Derleyen: Çağla Üren