Prof. Dr. Çokuğraş: İnsanoğlunu, önümüzdeki dönemde yeni salgınlar bekleyebilir

Türk Pediatri Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, "Önümüzdeki dönemin çok rahat bir dönem olmayacağını söyleyebilirim. İnsanoğlu, yeni birtakım pandemiler, salgınlar bekleyebilir" diyor

Kovid-19 ile başlayan pandemi sürecinin sona erip ermediğinin tartışıldığı son günlerde, gizemli hepatit ve maymun çiçeği (monkeypox) virüsü korku yaratmaya devam ediyor.

Türk Pediatri Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, "Önümüzdeki dönemin çok rahat bir dönem olmayacağını söyleyebilirim. İnsanoğlu, yeni birtakım pandemiler, salgınlar bekleyebilir" diyor.
 


Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Afrika ülkeleri hariç 30'dan fazla ülkede 550'yi aşkın maymun çiçeği (monkeypox) virüsü vakası bildirildiğini açıkladı.  

Sağlık Bakanlığı, tarafından yayımlanan bilgilere göre; maymun çiçeği virüsü insanlara çoğunlukla kemirgenler ve primatlar gibi vahşi hayvanlardan bulaşır, ancak insandan insana bulaşma da gerçekleşebilir.  

Hastalık, ateş, yoğun baş ağrısı, lenfadenopati (lenf bezlerinin şişmesi), sırt ağrısı, miyalji (kas ağrısı) ve şiddetli halsizlik gibi semptomlarla kendini gösteriyor ve hastalığın ateşli evresi genellikle 1 ila 3 gün sürerken; bu evreyi, 2 ila 4 hafta süren deri döküntüsü takip ediyor.

Dünyada ve ülkemizde gelecekte başka salgınların yaşanacağına dikkat çeken Türk Pediatri Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, "İnsanoğlunun, doğal yaşama bu kadar müdahil olduğu bir durumda özellikle hayvanlardan köken alan başka bir takım virüslerin salgınlar yapma olasılığı her zaman var.  Dünya ısınıyor, iklim değişikliği var. Buzullar çözülünce belki milyonlarca yıl önceden kalma birtakım yeni virüsler ortaya çıkacak. Yani önümüzdeki dönemin çok rahat bir dönem olmayacağını söyleyebilirim. Yeni bir takım pandemiler, salgınlar insanoğlu bekleyebilir" dedi. 

Prof. Dr. Çokuğraş, şunları söyledi:

Kovid-19 döneminde uygulanan önlemlerin de etkisiyle, okulların uzun süre kapalı olması, sokağa çıkma yasağı hakları ve özellikle maske takmak nedeniyle çocuklarda beklediğimiz solunum yolu enfeksiyonlarını uzunca bir süre görmedik.  Belki 6-7 ay bronşitler, bronşiyolitler, üst solunum yolu enfeksiyonları ya da enfeksiyonların tetiklediği astım atakları yoktu. Eylül ayına kadar görmedik.
 

Prof. Dr. Haluk Çokuğraş (1).jpg
Türk Pediatri Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, Independent Türkçe için Esra Öz'ün sorularını yanıtladı

 

"Bir buçuk aydır virüs kökenli ishallerle başvuruyorlar"

Eylül ayından sonra her türlü solunum yolu enfeksiyonlarını görmeye başladıklarını kaydeden Çokuğraş, "Üst solunum yolları enfeksiyonu beklenenin 3-4 kat artış gösterdi. Çok zorlu bir süreç yaşadık, üstelik hâlâ Kovid-19 vakaları da vardı. Çocuklarının öksürmesinden, ateşinden ve burnun akmasından aileler hastanelere koştular çok kötü bir dönem yaşadık. Gerçekten bu dalga söndü. Son bir buçuk aydır bu anlamda rahatsız ama sonra da virüs kökenli ishallerle başvuruyorlar" şeklinde bilgi verdi.


"Maymun çiçeği virüsü çok yakın temasla bulaşabilen bir hastalık"

"Maymun çiçeği virüsünün neden olduğu hastalıkla henüz daha karşılaşmadık" diyen Çokuğraş,  "Bu virüs Afrika’da endemik olan nadir vakalar şeklinde görülen bir hastalık. Bunun gündeme gelmesinin nedeni Afrika dışı ülkede de vakalara rastlanmış olması.  Şu anda çok ciddi bir bulaşması söz konusu değil. Çok yakın temasla bulaşabilen bir hastalık. İnsanların hafızasında eski çiçek hastalığı olduğu için bir tedirginlik duyuyorlar. Ama şimdilik bu açıdan bir tedirginlik duymanıza gerek yok" şeklinde konuştu.  
 

Prof. Dr. Haluk Çokuğraş (3).jpg
Prof. Dr. Haluk Çokuğraş / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Gizemli hepatit geçirenlerin Kovid ile bir ilişkisi var mı?

11 farklı ülkede nedeni bilinmeyen hepatit vakalarının görüldüğüne dikkat çeken Çokuğraş, "Yanlış hatırlamıyorsam 3 çocuk kaybedildi ve 17 çocuğa da karaciğer nakli yapıldı. Bunun nedeni çok iyi bilinmiyor. Ama olguların 74 tanesinde Adenovirüs dediğimiz aslında solunum yolu enfeksiyonu ya da ishal yapan başka bir virüs söz konusuydu. Bu virüsün hepatit yaptığı ile ilgili bir bilgimiz şimdiye kadar yoktu.  Bunun acaba Kovid ile bir ilişkisi var mı diye bakıldığında,  bu gizemli hepatite yakalanan çok az sayıdaki çocuğun yakın zamanda önce Kovid geçirmiş olduğunu bir kısmının Kovid ve Adenovirüs  olduğunu saptadılar.  Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Tam bilmediğiniz pek çok şey var. Onun için gizemli diyorlar. Ama bu bir salgın hale gelmiş değil. Toplumumuzda annelerin gereksiz yere bir endişeye kapıldığını da görüyorum. Çok sayıda soru geliyor öyle insandan insana çok kolay bulaşıp hepatite yol açan bir durumda değil. Hepatit, bulaşıcı sarılık hastalığıdır. Endişe edecek bir şey değil" ifadelerini kullandı.

Ailelere yönelik olarak, Cerrahpaşa Çocuk TV adında Instagram adreslerinin olduğunu kaydeden Çokuğraş, Türk Pediatri Kurumu olarak da halkı bilgilendirmeye çalıştıklarını dile getirdi.  

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU