Havadaki nemi emip temiz suya dönüştüren jel üretildi

Maliyeti 2 dolardan daha az

ABD'nin Kaliforniya eyaletinin güneydoğusunun büyük bir kısmını kaplayan Mojave Çölü, genellikle yüzde 10 ila 30 neme sahip (Unsplash)

ABD'de bilim insanları, havadaki nemi emip temiz su olarak verebilen, uygun fiyatlı malzemelerden yapılmış bir emici jel geliştirdi.

Austin Teksas Üniversitesi'nden araştırmacıların yaptığı çalışmada, havadaki nemi emen jelin ısıtıldıktan sonra bunu temiz suya dönüştürebildiği belirtildi.

Süper emici jelin, bağıl nemin yüzde 15 olduğu bir ortamda yaklaşık 6 litre, bağıl nemin yüzde 30 olduğu koşullardaysa en az 13 litre temiz su üretebildiği ifade edildi.

Araştırmacılardan Guihua Yu, "Yeni çalışma, dünyadaki en sıcak ve kurak bölgelerde suya erişim sağlanması için pratik çözümler üretmekle ilgili" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Malzeme mühendisi Yu, "Bu, sürekli içme suyuna erişimi olmayan milyonlarca kişiye, evlerinde kolaylıkla kullanabileceği basit bir su üretme cihazı sağlayabilir" ifadelerini kullandı.

Araştırmacılar jeli üretmek için tüm bitki hücrelerinde bulunan selüloz, yenilebilir yumru ve lityum klorür tuzu kullandı. Sıvı malzemeler bir kaba döküldükten sonra dondurularak ince bir levha halinde kurutuldu. Çalışmaya göre 1 kilogram kuru jelin maliyeti 2 dolardan daha az.

Bilim insanları, kurumuş jelin yaklaşık 20 dakikada nemi toplayarak doygun hale geldiğini, kapalı bir ortamda 60 santigrat derecede ısıtıldığındaysa muhafaza ettiği nemin yüzde 70'inin 10 dakikada temiz suya dönüştüğünü belirtti.

Nature Communications adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmada, jelin suya zehirli ya da tehlikeli madde karıştırmadığı ve tekrar kullanıma uygun olduğu da ifade edildi.



Independent Türkçe, Gizmodo, WQP

DAHA FAZLA HABER OKU