MIT araştırmacıları kremalı bisküvileri ayırmak için cihaz geliştirdi

"İnsanları çok daha karmaşık bir dünyaya sokmak için bu bir giriş yolu görevi görebilir"

Araştırma reoloji, yani akış bilimini halka tanıtmayı ve sevdirmeyi amaçlıyor (Pixabay)

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) bir araştırma ekibi, kremalı bisküvileri en düzgün şekilde ayırmayı denemek için bir cihaz tasarladı.

Ünlü bisküvi markasından ilhamla "Oreometre" adı verilen cihaz, bisküvinin iki tabakasını tork (bir nesne üzerindeki döndürme kuvveti) yöntemiyle ayırmak için tasarlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar bu cihazı tasarlarken, en uygun yöntemi kullanarak bisküvideki krema dolgusunu iki kurabiye katmanı arasında eşit olarak dağıtıp dağıtamayacaklarını görmeyi amaçlıyordu.

Ancak cihaz sayesinde bunun pek de mümkün olmadığı ortaya çıktı.

Amerikan Fizik Enstitüsü’nün bilimsel dergisi Kitchen Flows’ta yayımlanan araştırmanın başyazarı Crystal Owens, şu ifadeleri kullandı:

Ne yazık ki bir Oreo'yu mükemmel bir şekilde bükseniz bile, kremanın neredeyse her zaman iki gofretten birinde kalacağını, dolguyu eşit şekilde dağıtmanın uygun bir yolu olmadığını gördük.

Ekibe göre krema dolgusunu bazen eşit şekilde ayırmak da mümkün. Ancak bu ne tüketicinin ne de bisküviyi ayırmakta kullanılan yöntemin başarısı değil.

Zira bu durum, daha çok krema ve kurabiye arasındaki yapışma seviyesiyle ilgili. Yani kremanın nasıl ayrılacağı daha tüketiciye ulaşmadan önce belirlenmiş oluyor.

Owens, "Bu bisküvilerin üretim sürecinin videoları, önce ilk katmanı koyduklarını, ardından ikinci katmanı koymadan önce ilk kurabiyenin üzerine bir top krema sıkıp bunu dağıttıklarını gösteriyor" diye açıkladı:

Görünüşe göre bu küçük gecikme, kremanın ilk gofrete daha iyi yapışmasını sağlıyor.

Araştırma ekibi, söz konusu cihazı tasarlarken, kremalı bisküvileri elleriyle ayırmaya çalıştıkları çocukluk dönemlerinden ilham aldıklarını söylüyor.

Ancak ekibe göre, bu tür çalışmaların asıl etkisi halkın bilime yönelik ilgisini beslemek olabilir.

Makine mühendisliği profesörü Randy Ewoldt, "Karmaşık malzemelerin fiziği söz konusu olduğunda, Oreo bisküvi kremi birçok insanın hemen erişebileceği bir malzeme" diyor:

İnsanları çok daha karmaşık bir dünyaya sokmak için bu bir giriş yolu görevi görebilir.

 

Independent Türkçe, MIT, Gizmodo, CNN International

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU