Hollywood yıldızı Tom Cruise'un yeni filmi Top Gun: Maverick, Tayvanlı seyircileri sevindirdi.
Cruse'un karakteri Maverick lakaplı ABD Deniz Kuvvetleri Teğmeni Pete Mitchell'ın giydiği deri cekette bir kez daha Tayvan bayrağına yer verildi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
1986 yapımı orijinal filmde Maverick, babasının anısına bir ceket giyiyor. Cekette, babanın hizmet verdiği savaş gemisinin görevinden dolayı ABD ve Birleşmiş Milletler bayrağının yanı sıra Japonya ve Tayvan bayrakları da yer alıyor.
Ancak Maverick'in devam filminin 2019'da yayımlanan fragmanında aynı ikonik ceketi giydiği ortaya çıksa da Tayvan ve Japonya bayrakları görülmüyordu. Bunlar, anlamı olmayan sembollerle değiştirilmişti.
Tayvan bayrağı, adayı "tek Çin politikası" kapsamında kendi toprağı olarak gören Pekin tarafından kabul edilmiyor.
Fragman yayımlandığında Tayvan bayrağının, Filmin Çin'de sansüre uğramaması için kaldırıldığı öne sürülmüştü. Hollywood'un, Çin'in taleplerine boyun eğmesinin bir örneği olduğu yazılmıştı.
Zira Hollywood, Çin'i kızdırmamaya dikkat ediyor. Örneğin eski Amerikan güreşçisi ve aktör John Cena, 2021'de yaptığı bir röportajda Tayvan'dan “bir ülke” diye bahsettiği için özür dilemişti.
Ancak 27 Mayıs'ta vizyona giren Top Gun: Maverick'te Tayvan ve Japonya bayraklarının geri geldiği görüldü.
Guardian'ın aktardığına göre Tayvan'daki sinemaseverler ceketi görünce alkışladı. Pek çok Tayvanlı izleyici duygulandı, şaşırdı ve sevindi.
Hong Konglu film eleştirmeni Ho Siu Bun, "Bunun eşi benzeri yok" dedi.
Film yapımcısı Chris Fenton, Hollywood'un artık tavır değiştirdiğini savundu.
Wall Street Journal, Çin merkezli teknoloji devi Tencent'in ilk başta filmi desteklemeyi planladığını, ancak prodüksiyonunda ABD Savunma Bakanlığı yer aldığı ve filmde ABD ordusu propagandası yapıldığı gerekçesiyle anlaşmadan vazgeçtiğini geçen hafta yazmıştı.
Çin-Tayvan gerginliği
II. Dünya Savaşı sonrasında Çin'de Milliyetçi Parti ve Komünist Parti arasındaki iç savaş Komünist Parti'nin zaferiyle sonuçlandı. Mağlubiyetin ardından Milliyetçi Parti liderleri Tayvan'a sığındı. Soğuk Savaş nedeniyle Batı'yla ilişkilerini koparan Çin'i 1970'lerin başına kadar Birleşmiş Milletler'de (BM) Tayvan ya da resmi adıyla Çin Cumhuriyeti temsil etti.
BM'nin 1971'de aldığı Çin Halk Cumhuriyeti'ni tanıma kararı gerginliği yeni bir boyuta taşıdı. Kararın ardından Tayvan, BM'den çıkarıldı.
Pekin yönetimi, "tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Buna göre Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın ülkelerle diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.
Tayvan ise o günden bu yana bağımsızlık arayışını farklı biçimlerde sürdürüyor.
Independent Türkçe, Guardian, Vice
Derleyen: Uğurcan Yıldız