Güneş'in yaklaşık üç yıl önce girdiği 25. döngüsünün ilk depremi tespit edildi.
New Jersey Teknoloji Enstitüsü'nde çalışan bilim insanları, üç gün önce bir açıklama yaparak depremin 10 Mayıs'taki Güneş patlamasında gerçekleştiğini duyurdu.
Fizikçi Alexander Kosovichev, patlamanın X1,5 sınıfı olduğunu bildirdi. X sınıfında en güçlü Güneş patlamaları yer alıyor.
Depremin radar görüntüleri (NASA)
NASA'nın Solar Dynamics Observatory (Güneş Dinamikleri Rasathanesi-SDO) adlı gözlemevindeki verilere işaret eden Kosovichev, dalgaların türbülanstan etkilendiğini ve bu yüzden depremi tespit etmenin uzun sürdüğünü belirtti.
Güneş depremi ilk kez 1996'da keşfedildi
Yıldız her 11 yılda bir, sakin veya fırtınalı geçen bir döngüyü tamamlayarak yenisini başlatıyor. Güneş döngüsü ilk kez 1843'te keşfedildi. İlk döngünün başlangıç tarihi olarak 1745 baz alındığı için, Güneş şu an 2019'da girdiği 25. döngüsünde.
Bu döngülerin sakin geçtiği, yani yıldızdaki patlamaların ve lekelerin minimum seviyeye indiği dönemlere "solar minimum" adı veriliyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Güneş lekelerinin arttığı ve patlamaların da sıklaştığı evrelerse "solar maksimum" diye adlandırılıyor.
Patlamalar esnasında yıldızın üzerinde meydana gelen sismik faaliyetlere Güneş depremleri deniyor. Bunlar Dünya üzerindeki depremlerle benzerlik gösteriyor.
NASA'ya göre bu tür olaylar sırasında Güneş yüzeyi boyunca enerji dalgaları salınıyor ve sarsıntılar patlamayı takip eden dakikalarda gerçekleşiyor.
İlk kez 1996'da keşfedilen Güneş'teki sarsıntılar, Dünya'dakilerden çok daha güçlü.
Yıldız şu anda hareketli bir dönemden geçiyor. Ancak henüz başında olduğu için 2022'nin çok şiddetli olaylara tanıklık etmeyeceği düşünülüyor.
2025'teyse solar maksimum evresi zirve noktasına ulaşacak. Bu nedenle bilim insanları özellikle 2025 civarında şiddetli patlamaların Dünya'yı etkilemesini bekliyor.
Independent Türkçe, Spaceweather.com, CNET
Derleyen: Uğurcan Yıldız