Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin geleceği Türkiye’nin Rusya’dan aldığı S-400’lerin gönderilmeye başlanmasıyla artık yüksek perdeden konuşulmaya başladı.
Dün, Pentagon’un S-400 sevkiyatıyla ilgili yapacağı basın brifinginin iki kez ertelenmesine rağmen gerçekleştirilmemesi ve ileri bir tarihe ertelendiğinin açıklanması iki ülke arasındaki yoğun temasların sürdüğüne işaret olarak yorumlanıyor.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile ABD Savunma Bakan Vekili Mark Esper’in telefon görüşmesinde üç konunun ağırlıklı olarak gündemde tutulduğu anlaşılıyor.
O konular S-400, Patriot ve Suriye’de kurulması planlanan güvenli bölge.
Türkiye, Suriye’deki iç savaşın başladığı yıl olan 2011'den bu yana Suriye’de uçuşa yasak bir güvenli bölge kurularak iç göç mağduru Suriyeli sivillerin bu bölgeye yerleştirilmesi gerektiğini savunuyor. Ancak söz konusu güvenli bölge talebi uluslararası bir destek bulmadı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Uçuşa yasak bölge de ilan edilemediği için hava saldırılarıyla binlerce sivil hayatını kaybetti.
ABD güvenli bölge için koalisyonu öne sürüyor
Son “güvenli bölge” çıkışı ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’den geldi.
Jeffrey, ABD öncülüğünde kurulan IŞİD Karşıtı Uluslararası Askeri Koalisyon üyelerinin Suriye kuzeyinde bir güvenli bölge için harekete geçeceğini belirtti.
Türkiye de bu koalisyonun bir üyesi.
Ancak Jeffrey’in bahsettiği bu güvenli bölge şu an PKK’nın Suriye’deki askeri yapılanması YPG kontrolündeki bölgelerde kurulması planlanıyor.
Batılı ülkelerin hazırlıkları var
Bunun için koalisyon üyesi bazı ülkelerin hazırlıkları bulunuyor.
İtalya, Fransa, İngiltere, Danimarka’nın askeri hazırlıkları üzerine Türkiye sınır hattına büyük bir askeri yığınak yaptı.
Türkiye, Suriye kuzeyinde bir güvenli bölgenin kurulması için rol almak istiyor. Bunun için de askeri operasyon da dahil birçok seçeneğin masada olduğu belirtiliyor.
Türkiye etkin rol almak istiyor
Diplomatik kaynaklar, Bakan Akar’ın ABD’li mevkidaşı ile yaptığı telefon görüşmesinde, güvenli bölge için en uygun ve hazır gücün TSK olduğunu söylemesinin bunun bir yansıması olduğunu ifade ediyor.
Dışişleri ile Milli Savunma Bakanlıklarında konuyla ilgili çalışma grupları oluşturuldu. Independent Türkçe'ye konuşan yetkililer, Türkiye’nin güvenli bölge için rol üstlenmemesi durumunda bölgede YPG’nin güç kazanacağı ihtimali üzerinde durulduğunu ifade ediyor.
ABD heyetinin haftaya yapmayı planladığı Türkiye ziyaretinde de bu çalışma gruplarının raporları ABD’li yetkililerle paylaşılacak.
© The Independentturkish