Bilim insanları Borneo'da daha önce görülmemiş, gizemli bir maymun tespit etti.
Hakemli bilimsel dergi International Journal of Primatology’de yayımlanan yeni makalede, maymunun melez bir tür olduğu ifade edildi.
Araştırmacılar, hayvanın muhtemelen Latince adı Nasalis larvatus olan hortum maymunu ve Trachypithecus cristatus adlı gümüşi bir langurun yavrusu olduğu sonucuna vardı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Uzaktan akraba olduğu belirtilen bu iki maymun türü, Asya adasında aynı habitatı paylaşıyor ve ormanlık alanlarda kendilerine yer açmak için rekabet ediyor.
Bilim insanları koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle Borneo’daki gözlemlerine ara vermek zorunda kalmıştı. Bu nedenle yeni araştırmada yer alan en son fotoğraflar 2020’de kaydedilebilmişti.
Araştırmada maymunun ilk olarak 2017’de daha yavruyken fotoğraflandığı ortaya çıktı. 2020’de kaydedilen daha yeni fotoğraflar maymunun olgun bir dişiye dönüştüğünü ortaya koydu.
Araştırmacılar hayvanın yavruladığından da şüpheleniyor.
Malezya Bilim Üniversitesi’nden primatolog ve araştırmanın ortak yazarı Nadine Ruppert, "Bir bebeği emziriyor gibi görünüyordu" ifadelerini kullandı.
Livescience’a konuşan Ruppert, sözlerini şöyle sürdürdü:
Hepimiz hayran kaldık, epey gerçeküstüydü.
Genellikle farklı türlerin çiftleşmesiyle doğmuş hayvanlar, hayatta kalabilen yavrular dünyaya getiremiyor. Bu tür hayvanların doğurganlığa sahip olduğu nadiren görüldüğü için Borneo’daki maymun araştırmacıları heyecanlandırdı.
Uzmanlar maymunun başka bir dişinin bebeğine bakıyor olabileceği ihtimali üzerinde de durdu. Ancak fotoğraflar maymunun göğüslerinin şiştiğini ve bunun da emzirdiğine işaret edebileceğini ortaya koyuyor.
Ruppert, "Fotoğrafçıların gözlemlerinde, erkek hortumlu maymunların bölgede dişi gümüşi langurlarla çiftleştiği ve dişi hortum maymunlarının gümüşi langur bebeklere baktığı karışık gruplar gördük" dedi.
Araştırmacılar, fotoğraflardaki gizemli maymunun, her iki türün de özelliklerini paylaştığını ifade etti. Hayvanın erkek hortumlu maymun ve dişi langurdan doğduğu tahmin ediliyor.
Yetişkin hortum maymunlarının uzun burunlu pembemsi yüzleri; yetişkin gümüşi langurların daha kısa ve daha küçük burunlu siyah yüzleri var. Ayrıca hortum maymunları daha iri. Ortalama bir erkek hortum maymununun boyı 76 santimetre, kilosu 24 kilograma varabilir.
Gümüşi langurlar ise yalnızca 56 cm uzunluğa ve 6,6 kilograma ulaşabilir.
Araştırmacılara göre gizemli maymunun burnu hortum maymunları gibi uzunken, boyu çok daha kısa ve yüzünde gri bir renk var.
Güneydoğu Asya'daki Borneo adası, üç ülkeye (Malezya, Brunei ve Endonezya)
bölünmüş durumda. Melez maymun, Malezya'nın kontrolündeki alanda, Kinabatangan Nehri yakınında, hortum maymunları ve gümüşi langurların kesiştiği bölgede görüldü.Diğer yandan araştırmanın yazarları bu melez maymunun, insanların neden olduğu ormansızlaşma yüzünden ortaya çıkmış olabileceğini düşünüyor.
"Her iki türün de nehir kıyısındaki dar ormanlık alanlara sıkışması trajik" diyen Ruppert, sözlerini şöyle noktalıyor:
Umarım insanlar onu korunması gereken bölgenin en önemli hayvanı olarak görür ve onunla birlikte iki ebeveyn türü ve habitatı böyle görmeye başlarlar.
Independent Türkçe, Livescience
Derleyen: Çağla Üren