Hayvanseverlerin yeni modası: Köpeklere DNA testi

Amerikalılar 2020'de evcil hayvanlarına Slovakya'nın gayrisafi yurt içi hasılası kadar para harcadı

Köpek sahipleri, DNA testlerinin evcil hayvanlarını anlamasına yardımcı olduğunu düşünüyor (Unsplash)

Pandemiyle birlikte ABD'de köpeklere uygulanan DNA testlerinin de popülerliği arttı.

ABD'de öncelikle köpeklerin cinsinin tespit edilmesi amacıyla kullanılan DNA testleri aslında 15 yıl önce geliştirilmişti.

Tüm ailelerin neredeyse yüzde 40'ının bir köpek sahibi olduğu ülkede testlere rağbet özellikle pandemiyle birlikte ciddi şekilde yükseldi.

En popüler DNA testi marklarından Embark Vet tarafından Fransız haber ajansı AFP'yle paylaşılan bilgilere göre şirket 2019-2020 arasında yüzde 235 büyüdü.

Testlerin tanesi 100 dolar ile 200 dolar arasında değişen fiyatlara satılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amerika Ev Hayvanları Ürünleri Birliği'nin (American Pet Products Association -APPA) verilerine göre sadece 2020'de ABD'liler evcil hayvanlarının ihtiyaçları için 104 milyar dolar harcadı. Bu miktar Slovakya'nın gayrisafi yurt içi hasılasına denk geliyor.

Basit ve pratik şekilde uygulanan DNA testinde köpeklerden alınan salya örnekleri laboratuvarlara gönderiliyor. Test sonuçlarıysa genellikle 2 haftayla bir ay arasında değişen sürelerde belli oluyor.

Summer adlı köpeğine DNA testi yaptıran Levi Novey, testin hayvanını daha iyi anlayabilmesini sağladığını söyledi.

Virginia eyaletinde danışman olarak çalışan 42 yaşındaki Novey, "Örneğin, atikliği, avlanma dürtüsü, top yakalayıp getirmeye merakı, kendisini sevdirmek istediği kişilere karşı seçici davranması gibi özelliklerini anlamak, soyunu bildiğimde daha kolay hale geldi" dedi.

6 kilogramlık Summer'ın DNA testinde 6 farklı soydan geldiği tespit edildi.
 


Köpeklerin türlerinin anlaşılmasını sağlamasının yanı sıra DNA testleri hayvanların bazı genetik hastalıklara yatkın olup olmadığına dair de bilgi sağlayabiliyor.

Çok daha pahalı testlerde, köpeklerde kalp bozuklukları, böbrek hastalıkları ya da erken sağırlık gibi rahatsızlıklara yol açabilecek genler olup olmadığı tespit edilebiliyor.

Öte yandan veteriner Sarah Bowman, "Genetik göstergeler olması, köpeğin zorunlu olarak bu hastalıklara yakalandığı anlamına gelmiyor" dedi.  

Bowman, testlerin genel anlamda belirli risklerin önceden bilinmesini ve daha dikkatli davranılmasını mümkün kıldığını belirtti.

Amerikan Veteriner Hekimleri Birliği ise köpek sahiplerinin "evcil hayvanlarının test sonuçlarından hareketle herhangi karar vermeden önce veterinerlerine danışmalarını" önerdi.



Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU