Bakan Çavuşoğlu: Mariupol'de 30'un altında Türk vatandaşı olduğunu düşünüyoruz

Çavuşoğlu, Mariupol'deki Türk vatandaşlarının tahliyesi için gemiye ihtiyaç olmadığını belirtti

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NTV'de katıldığı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Rusya-Ukrayna savaşı ve iki ülke arasındaki müzakere süreciyle ilgili konuşan Çavuşoğlu, "Buça'da yaşananlar müzakereyi olumsuz anlamda etkiledi" dedi.

Çavuşoğlu, sorunun uzadıkça çözümün daha zor hale geldiğini belirterek, tüm zorluklara rağmen bir ateşkes imkanı olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, "Buça ve İrpin gibi bölgelerden gelen insanlık dışı görüntüler bizim de kınadığımız görüntüler atmosferi değiştirdi. Ukrayna tarafında olumsuz bir hava estirdi. Bununla ilgili Rusya Federasyonu'nun farklı açıklamaları oldu ama sonuçta bu müzakere sürecini olumsuz anlamda etkiledi" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Çözüm için çaba sarf ediyoruz"

"Türkiye olarak bir çözüm için çaba sarf ediyoruz" diyen Çavuşoğlu, Ukrayna'dan sivillerin tahliyeleri ile ilgili açıklamada bulundu. 

Çavuşoğlu, "Değişik yöntemlerle tahliyeleri gerçekleştirdik. Tahliyelerde tüm risklere rağmen başarı elde ettik" şeklinde konuştu. 

Mariupol'deki Türk vatandaşlarının durumuna ilişkin de bilgi veren Çavuşoğlu, şehirde 30'un altında Türk'ün olduğunu düşündüklerini söyleyerek, Henüz istediğimiz neticeyi alamadık" ifadelerini kullandı. 

Çavuşoğlu, Mariupol'deki Türk vatandaşlarının tahliyesi için gemiye ihtiyaç olmadığını söyledi. 

"Soğuk savaş belirtileri görüyoruz"

Bakan Çavuşoğlu, Rusya ile Ukrayna arasında yeni bir soğuk savaş belirtileri gördüklerini söylerken, "Biz ilkeli dış politika izlemeye devam edeceğiz. Eleştirenler bile denge politikasının önemini gördü" ifadelerini kullandı. 

İsrail ve Mısır ile normalleşme süreci

İsrail ziyareti ile ilgili konuşan Çavuşoğlu, "Mayıs'ın üçüncü haftası İsrail'e gitmeyi planlıyoruz" dedi.

Mısır ile normalleme sürecine ilişkin ise Çavuşoğlu, "Mısır ile ilişkilerin düzelmesi gerekiyor. İki ülkenin ilişkileri birçok bölge için önemli. Normalleşme Doğu Akdeniz konusunda önemli. Tekrar karşılıklı büyükelçi atama söz konusu olabilir" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Ermenistan ile ilişkilerde somut adımlar atılacağını dile getirerek, "Diaspora Ermenistan ile normalleşmeyi desteklemiyor" dedi.

Cemal Kaşıkçı davasının Suudi Arabistan'a devredilmesi ile ilgili soruya Çavuşoğlu, "Davanın devri işleyen hukuki bir süreçtir" yanıtını verdi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU