Rusya - Ukrayna savaşı tüm şiddetiyle sürerken, Mariupol'de Kiev'e bağlı güçler, şehirdeki yeraltı tünellerini kullanarak istilacılara direniyor.
Şehirdeki sokak çatışmaları, Azovstal ve Azovmash adlı iki fabrikanın yer aldığı alanda yoğunlaşmış durumda.
Ukrayna'nın en zengin iş insanı Rinat Ahmetov'un sahibi olduğu Metinvest şirketine ait Azovstal, ülkenin en büyük çelik fabrikalarından biri. Azovmaş ise tren rayı parçaları, vinç ve diğer büyük metal yapıların üretimini sağlıyor.
Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden ve Rusya tarafından tanınan Donetsk Halk Cumhuriyeti Halk Milisleri Sözcüsü Eduard Basurin, bölgeyi "Şehir içinde şehir" diye niteledi.
Basurin, "Yeraltında eski Sovyet döneminden kalma birkaç farklı kata ayrılmış bölümler var ve bunları yukarıdan bombalayamazsınız. Buraları temizlemek için doğrudan yeraltına inmeniz lazım, bu da zaman alacak" dedi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
İsrail merkezli muhafazakar düşünce kuruluşu Kudüs Strateji ve Güvenlik Enstitüsü'nden (JISS) Alexander Grinberg ise Rus birlikleri için yeraltı tünellerine girmenin neredeyse imkansız olduğunu savundu.
Grinberg, "Deneyebilirler ama katledilirler çünkü tüneli savunanlar kesinlikle taktiksel avantaja sahip olur" dedi.
Fransız ordusundan kimliğini paylaşmayan bir yetkili, II. Dünya Savaşı'nda da benzer bir taktiğin kullanıldığını söyledi.
Yetkili, 1942-1943 arasında yaşanan Stalingrad Savaşı'nda Nazi Almanyası'na ait birliklerin Kızıl Ekim adlı çelik fabrikasını ele geçirdiğini, Rusların da misilleme olarak yeraltı tünellerinden geçip fabrikanın altına bomba kurduğunu ve yapıyı havaya uçurduğunu hatırlattı.
Fransız yetkili, "Sovyetler yeraltı tünellerini, kanalizasyonları ve kanalları kullanarak Alman hatlarının ardına geçmişti" dedi.
Öte yandan uzmanlar, bu şartlarda savaşmak için askerlerin çok iyi eğitim alması ve yeterli gıdayla mühimmata sahip olması gerektiğini söyledi.
Birleşik Krallık merkezli savunma istihbaratı yayıncısı Janes'ten James Rands, "Kapalı alanda çatışmalar daha yakın mesafede olduğunu için bazı hafif silahların etkisi sınırlı kalabilir" dedi.
Rands, silahların yakın mesafede kullanılmasının "tünellerin çökmesine dair ciddi bir risk oluşturabileceğine" de dikkat çekti.
Öte yandan Ukrayna ordusuna bağlı Azov Taburu, dün Rus askerlerin Azovstal fabrikası civarında kimyasal silah kullandığını iddia etmişti.
Basurin ise pazartesi günü yeraltı tünellerinde ve kanallarda konuşlanan Ukraynalı direnişçilere karşı "kimyasal birliklerin" harekete geçirilmesi çağrısı yapmıştı.
Mariupol'de kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığına dair şu anda bağımsız olarak doğrulanmış, kesin bir bilgi bulunmuyor.
Rusya Devlet Başkan Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 49. gününde de çatışmalar sürüyor.
Independent Türkçe, AFP, BBC