Kurt Cobain'in favori gitarı 600 bin dolardan açık artırmaya kondu

Efsanevi müzisyenin 1965 model Dodge Dart marka otomobili de müzayede de yer alacak

Kurt Cobain, alternatif rock tarihindeki en etkili müzisyenlerden biri olarak kabul ediliyor (AP)

Nirvana'nın 1991 tarihli Smells Like Teen Spirit müzik videosunda efsanevi grunge grubunun solisti Kurt Cobain'in çaldığı gitar gelecek ay açık artırmaya çıkacak.

1969 yapımı Fender Mustang marka, solak mavi gitar Julien's Auction'ın New York'taki Hard Rock Cafe'de 20 ve 22 Mayıs arasında düzenleyeceği The Music Icons adlı müzayedede yeni sahibini arayacak. Etkinlik online olarak takip edilebilecek. 

 

julien's.jpg

Julien's'e göre gitarın açılış fiyatı 600 bin ila 800 bin dolar arasında olacak (Julien's)

 

Müzik tarihinin efsaneleri arasında yer alan ve 1994'te 27 yaşındayken evinde ölü bulunan Cobain, Guitar World'e 1991'de verdiği röportajda Mustang'in en sevdiği gitar olduğunu söylemişti. 

 

 

Müzisyen o dönem şu ifadeleri kullanmıştı:

Ben solağım ve uygun fiyatlı, yüksek kaliteli solak gitar bulmak çok kolay değil. Ama dünyadaki tüm gitarlar arasında benim favorim Fender Mustang.

Julien's Auctions'ın CEO'su Darren Julien basın açıklamasında gitarı açık artırmaya çıkarmanın "büyük bir onur ve ayrıcalık" olduğunu söyledi. Julien şu ifadeleri kullandı:

Bu sadece Kurt Cobain ve Nirvana'nın mirasının değil tüm rock müzik tarihinin kültürel açıdan en önemli gitarlarından biri.

Bununla birlikte Cobain'in kullandığı 1965 model gök mavisi Dodge Dart da arabanın Cobain ve eşi Courtney Love'a ait olduğunu gösteren orijinal plakasıyla birlikte satışa çıkarılacak. 

Müzisyenin ölmesinin ardından kardeşi Kim, otomobili Love'dan satın almıştı. Aracın başlangıç fiyatının 400 bin ila 600 bin dolar arasında olması bekleniyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Müzayedede başka parçalar da yer alıyor. Cobain'in Michael Jackson çizimi ve kaykayı da bunlar arasında. Kaykayın üstünde müzisyenin Iron Maiden'ın maskotu Eddie'yi resmettiği çizim de yer alıyor. 

Öte yandan Mustang ve Dodge Dart gibi parçaların yanında NFTleri de olacak. Örneğin gitara, Cobain'in gitar teknisyeni Earnie Baily'nin anlatımını ve gitarın 360 derecelik dijital görüntüsünü içeren bir NFT eşlik edecek. 

The Music Icons müzayedesinde The Beatles, Eddie Van Halen, Queen, Elvis Presley, Lady Gaga, Elton John, Bob Dylan, Jimi Hendrix, Michael Jackson gibi şarkıcı ve gruplara ait parçalar da olacak. 

Geçen yıl Julien's'in açık artırmaya çıkardığı Cobain'in kendisini çizdiği portre 281 bin dolara satılmıştı. Cobain'in 6 saç teli de 14 bin dolara alıcı bulmuştu. Müzisyenin, MTV Unplugged performansında çaldığı gitar da 6 milyon dolara yeni sahibine gitmişti. 

 

Independent Türkçe, NME, Guitar World

DAHA FAZLA HABER OKU