Vatana ihanet ve casuslukla yargılanan eski Rus gazeteci Safronov: Korkmuyorum

Ivan Safronov, Temmuz 2020'de casusluk ve vatan hainliği suçlamalarıyla tutuklanarak 20 yıl hapis cezası istemiyle yargılanmaya başlanmıştı

Askeri konularda haber yapan bir muhabirken, Rus uzay ajansı müdür yardımcılığını yapmaya başlayan Ivan Safronov, göreve başladıktan iki ay sonra Temmuz 2020'de casusluk ve vatan hainliği suçlamalarıyla tutuklandı / Fotoğraf: AFP

Eski Rus muhabir Ivan Safronov, vatan hainliğiyle yargılandığı davanın duruşması öncesinde yaptığı açıklamada kendisine yöneltilen suçlamalarla güçlü bir şekilde mücadele edeceğini ve hapse atılma ihtimalinden korkmadığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir zamanlar Vedomosti ve Kommersant gazetelerinde askeri konularda haber yapan bir muhabirken, daha sonra Rus uzay ajansı müdür yardımcılığını yapmaya başlayan Safronov, bu göreve başladıktan iki ay sonra Temmuz 2020'de casusluk ve vatan hainliği suçlamalarıyla tutuklanarak 20 yıl hapis cezası istemiyle yargılanmaya başladı.

2017'de muhabirlik yaparken, Rusya'nın Orta Doğu ve Afrika'ya sattığı silahlar konusundaki sırları NATO üyesi Çek Cumhuriyeti'ne servis ettiği konusundaki suçlamayı reddeden Safronov, bu suçlamayı "tamamen adalet ve sağduyu komedisi" olarak niteledi.

"Sonuna kadar mücadele edeceğim"

Safronov'un tutuklanması, hali hazırda devletin sıkı kontrolünde olan ve Ukrayna savaşından sonra daha da baskı altına alınan Rus medyasına korku saldı.

Eski muhabirin duruşması bugün ilerleyen saatlerde basına kapalı olarak yapılacak.

26 Mart'ta Moskova'daki Lefortovo hapishanesinden yazdığı mektupta, "Sonuna kadar mücadele edeceğim, bu konuda bir şüphe yok" diye belirten Safronov, "Eğer hapis cezasıysa, hapis cezası olsun. Bu kesinlikle beni korkutmuyor" dedi.

Rus medyasına "işgal" ve "savaş" kelimeleir yasaklandı

Rusya, 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgale başladığından beri, Ukrayna'daki askeri harekatı için "özel askeri operasyon" tabirinin kullanılmasını isteyerek, "işgal" ya da "savaş" kelimelerinin kullanılmasını yasaklayan bir yasa geçirdi.

İşgal sonrasındaki artan baskılar sonrasında Rusya'daki birçok bağımsız medya kuruluşu kapanmak ya da yer değiştirmek zorunda kaldı.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU