Canlı yayında "savaşa hayır" pankartı açan Rus gazeteci, Amerikan medyasına konuştu

"Programlarda gösterdiklerimiz gerçekte olan bitenden çok farklıydı" diyen Marina Ovsyannikova, ülkesini terk etmeyeceğini vurguladı

Rusya'nın federal televizyon kanallarından Perviy Kanal'da akşam haberleri bülteni sırasında Rusya-Ukrayna savaşını protesto eden Marina Ovsyannikova, ilk kez bir Amerikan kanalına konuştu. "Rusya'da halk gerçekten savaşa karşı, Bu Putin'in savaşı, Rus halkının değil" dedi.


ABC'nin This Week programına pazar günü bağlanan TV editörü, Vladimir Putin yönetiminin propagandasından ve Ukrayna savaşıyla ilgili "yalanlarından" rahatsız olarak bu eylemi spontane biçimde gerçekleştirdiğini belirtti:

Bu durumu bir hafta boyunca işledikten sonra kanaldaki atmosfer o kadar tatsızdı ki, oraya geri dönemeyeceğimi fark ettim. Ukrayna'da gerçekte neler olduğunu görebiliyordum. Programlarda gösterdiklerimizse gerçekte olan bitenden çok farklıydı.

Böyle dehşet verici bir savaşın gerçekleşmesine inanamıyordum. Savaş başlayınca ne yemek yiyebildim ne de uyuyabildim.

Ovsyannikova, Moskova'daki savaş karşıtı protestolara katılmayı düşündüğünü ifade etti. Güvenlik görevlilerinin eylemcileri gözaltına aldığı görüntüleri gördükten sonra bundan daha iyi bir protesto ortaya koyabileceğini düşündüğünü belirterek şöyle konuştu:

Daha anlamlı, daha etkili, dünyaya Rusların savaşa karşı olduğunu gösteren bir şeyler yapabilirdim. Rusya halkına bunun sadece propaganda olduğunu gösterip bazı kişileri savaşa karşı sesini yükseltmeye yöneltebilirdim.

Fransa'nın sığınma teklifini kabul etmediğini vurgulayan Ovsyannikova, kendisini "vatansever" olarak niteledi. Gözaltına alınmasına ve haber vermeden halka açık etkinlik düzenlemeyle ilgili yasayı ihlalden 30 bin ruble (yaklaşık 4 bin 300 lira) cezaya çarptırılmasına rağmen ülkeyi terk etmeyi düşünmediğini söyledi. 

Öncelikli olarak çocuklarımın güvenliğinden çok endişeliyim. Sayın Macron'a teklifi için çok minnettarım ama vatansever olduğum için siyasi sığınma teklifini kamuoyu önünde reddettim. Ben Rusya'da yaşamak istiyorum. Çocuklarım Rusya'da yaşamak istiyor. Rusya'da çok rahat bir hayatımız vardı. Göç edip başka bir ülkeye uyum sağlamak için hayatımdan bir 10 yıl daha kaybetmek istemiyorum.

Yaptırımların sadece oligarkları değil, sıradan vatandaşı da vurduğunu hatırlatan Ovsyannikova, tarihe bakarak vatanına güvendiğini belirtti. Bu süreç çok karanlık ve zor olsa da her bireyin kendi sesini çıkarması ve kendilerine sunulan bilgileri sorgulaması gerektiğini vurguladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eylemiyle tüm dünyada gündem olan haberci, akşam haberlerinin yayınlandığı sırada elindeki "Savaşa hayır!! Propagandaya inanmayın, burada size yalan söylüyorlar" pankartıyla 14 Mart'ta ekrana çıkmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 4 Mart'ta imzalayarak kanunlaştırdığı tasarı, Rus ordusu hakkında yalan haberler yayanlara 15 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Ovsyannikova'nın bu yasa yüzünden yargılanması hâlâ imkan dahilinde.

Moskova merkezli insan hakları örgütü OVD-Info'ya göre 24 Şubat'tan bu yana savaş karşıtı gösterilerdeki gözaltı sayısı 15 bini aştı.

 

Independent Türkçe, ABC, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU