Trump'ın ekibi: Tartışma yaratan açıklamalar, büyük bir planın parçası

"Hangi kolu çekerse ne olacağını biliyor"

Yeniden ABD Başkanı olmaya hazırlanan Trump bir yandan müttefiklerine dahi ticaret savaşı sinyali verirken diğer yandan Filistin ve Ukrayna'daki harpleri bitireceğini söylüyor (Reuters)

ABD'nin seçilmiş başkanı, Panama Kanalı'nın kontrolünü istemesi, Grönland'ı Amerikan topraklarının parçası yapacağını söylemesi ve Kanada'yı 51. eyalet haline getirme tehdidiyle son dönemde gündemden düşmüyor. 

Donald Trump'ın ekibi, daha Beyaz Saray'a taşınmadan yapılan bu ilginç çıkışları yorumladı. Kanada, Grönland ve Panama'ya dair açıklamaların "büyük bir plan" kapsamında yapıldığını söylüyorlar. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Önce Amerika" diye adlandırılan dış politika yaklaşımının altını çizen Cumhuriyetçiler, hem rakiplerin hem de müttefiklerin Washington'la sıkıntı yaşayabileceğini işaret ediyor. 

Geçiş dönemi sözcüsü Anna Kelly, "Dünya liderleri masaya üşüşüyor çünkü Amerika'yı Yeniden Güçlü Yap sözünü veren Trump, şimdiden bunun gereğini yerine getiriyor. Resmen göreve başlayınca yabancı milletler ülkemizi kazıklamadan önce iki kere düşünecek, Amerika'ya yeniden saygı duyulacak ve tüm dünya daha güvenli olacak" diyor.

Trump'ın ekibinden bazı kişiler, ad ve görevlerinin açıklanmaması koşuluyla Washington Post'a konuştu. Kanada, Grönland ve Panama açıklamalarının ortak bir teması olduğunu söylediler: Rusya ve Çin'le mücadele.

Bu açıklamalar düşünmeden yapılmıyor. Hepsini bir araya getiren bir bağlam var. Trump hangi kolu çekerse ne olacağını biliyor.

Doğal kaynak zengini Grönland'ın stratejik önemi, Pekin ve Moskova'nın da iştahını kabartıyor. Trump, 2019'da adayı Danimarka'dan satın almayı teklif ederek uluslararası toplumu hayrete düşürmüştü.

İlk Trump döneminde ABD yönetimiyle temasa geçen Danimarkalı bir eski diplomat, Amerikan gazetesine "10-15 yıl içinde Grönland'da muhtemelen bir şeyler olacak. Bağımsızlık ilan edebilirler. ABD de bu ihtimale yatırım yapıyor" dedi.

Panama Kanalı'nı en çok kullanan ikinci ülke Çin olduğu için Trump oradaki nüfuzunu da artırmak istiyor.

Panama Devlet Başkanı Jose Raul Mulino önceki günlerde Trump'ın Panama Kanalı'nı Pekin'in kontrol ettiği iddiasını yalanlayarak "Kanalda Çin askeri yok. Bunun hiçbir mantığı yok" ifadesini kullanmıştı.

Kanada ve ABD, birbirinin en büyük ticaret ortakları olsa da Trump, "Kanada'ya neden yılda 100 milyon dolardan fazla mali destek verdiğimizi kimse açıklayamıyor? Hiç mantıklı değil! Birçok Kanadalı, Kanada'nın 51. eyalet olmasını istiyor" demişti. 

Diğer yandan aralarında Cumhuriyetçilerin de bulunduğu bazı siyasetçiler, bu kadar agresif bir yaklaşımın ABD'yi yalnızlaştırabileceğini ve Washington'ın nüfuzunu azaltabileceğini savunuyor. 

 

Independent Türkçe, Washington Post, AA

Derleyen: Eren Umurbilir

DAHA FAZLA HABER OKU