NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'le röportaj yapan The Telegraph gazetesi, muhtemel saldırılara karşı Rusya'nın çevresine kalıcı ordu konuşlandırmanın planlandığını bildirdi.
Stoltenberg, NATO'nun "çok temel bir dönüşümün ortasında" olduğunu ve bu dönüşümün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in eylemlerinin "uzun vadeli sonuçlarını" yansıtacağını dün yayımlanan röportajında açıkladı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya saldırması, Avrupa içinde II. Dünya Savaşı'ndan bu yana görülen en büyük mülteci krizini tetikledi. Savaş ayrıca NATO ülkelerinin savunma politikalarını gözden geçirmesine yol açtı.
Örneğin Almanya savunma harcamalarını artırmaya karar verirken bütçeyi 100 milyar euro olarak belirledi.
Ayrıca Finlandiya ve İsveç de NATO'ya katılmayı daha ciddi bir şekilde tartmaya başladı.
"Şu anda gördüğümüz Avrupa'nın güvenliği konusunda yeni bir gerçeklik, yeni bir normal" diyen Stoltenberg, şu ifadeleri kullandı:
Dolayısıyla, bizim yeniden ayarlama olarak adlandırdığımız, NATO'nun daha uzun vadedeki değişimi için komutanlarımızdan seçenekler sunmalarını istedik.
Stoltenberg, "Ukrayna savaşı nasıl biterse bitsin, bu savaşın bizim güvenliğimiz için halihazırda uzun vadeli sonuçları var. NATO'nun bu yeni gerçekliğe uyum sağlaması gerekiyor. Biz de tam olarak bunu yapıyoruz" diye konuştu.
Genel Sekreter'e göre NATO, Avrupa'yla Kuzey Amerika'yı birleştirdiği ve dünyanın değişimine ayak uydurabildiği için "tarihteki en başarılı ittifak" konumunda:
Şimdi dünya değişiyor ve NATO da değişiyor.
Stoltenberg, NATO üyesi ülkelerle Rusya arasındaki sınıra küçük bir birlikten ziyade caydırıcı bir ordu konuşlandırmayı planladıklarını ifade etti. Söz konusu yeniden ayarlamanın, haziranda İspanya'nın başkenti Madrid'de yapılacak NATO zirvesinde görüşüleceğini de sözlerine ekledi.
Independent Türkçe, The Telegraph, Euronews
Derleyen: Uğurcan Yıldız