Bilim insanları uzaylılara gönderdikleri mesajı güncelledi

"Dijital teknolojideki gelişmeler sayesinde 1974'teki Arecibo Mesajı’ndan çok daha iyisini yapabiliriz"

Araştırmacılara göre mesaj aslında matematik, kimya ve biyolojiye giriş niteliğinde (Astrobiology)

Uluslararası bir araştırma ekibi, Samanyolu Galaksisi’ndeki uzaylılarla temasa geçmek için kullandıkları mesajı güncelledi.

 NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı'ndan Jonathan H. Jiang liderliğindeki araştırmacı ekibi, yeni mesajın Dünya dışı olası yaşam formlarıyla iletişim kurma çabalarını kolaylaştıracağına inanıyor. Zira uzaylılarla iletişim kurmaya yönelik ilk çabalar başarısız olmuştu

Şimdiye kadar iletişim amacıyla uzaya gönderilen en güçlü sinyal, 16 Kasım 1974'te, Porto Riko'daki Arecibo Radyo Teleskobu'ndan yayımlanmıştı. Ünlü SETI araştırmacısı Frank Drake ve ünlü bilim iletişimcisi Carl Sagan’ın tasarladığı "Arecibo Mesajı" adı verilen sinyalin yayımlanması, Dünya Dışı İstihbarat Mesajı (METI) adlı girişimin bir parçasıydı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Jiang ve ekibinin yeni mesajı, ilk Arecibo Mesajı’nın özelliklerini METI’nin bu yöndeki tüm girişimlerinin özelliklerini barındırıyor.

İkili kodla oluşturulan mesaja Beacon in the Galaxy (Galaksideki Fener / BITG) adı verildi. İkili kod, metinlerin ya da bilgisayar işletim yapısının ikili rakam sistemi 0 ve 1 aracılığıyla gösterilmesi anlamına geliyor.

Bilim insanları, Dünya dışı medeniyetlerle iletişim kurmak için matematiksel mesajlara güveniyor. Çünkü matematik evrensel olduğu için farklı gezegenlerden canlıların iletişim kurmasına olanak tanıyabilir.

Ancak matematiği gündelik hayata uyarlarken kullanılan sayı sistemleri büyük oranda kültürel. Bu nedenle araştırmacılar, "bitmap" adı verilen grafik görüntüleme yöntemine başvuruyor. Bu, grafik görüntüsünün sütun ve satır halinde noktalara sıkıştırılmış hali olarak düşünülebilir.

Yeni mesajda bilim insanları iletim sürecinde meydana gelecek hatalara karşı dayanıklı, özel bir bitmap "alfabesi" kullandı. 

Mesajda temel matematiksel ve fiziksel kavramlar, Dünya'daki yaşamın biyokimyasal bileşimi, Güneş Sistemi'nin Samanyolu'ndaki konumu ve Dünya'nın yüzeyinin dijitalleştirilmiş tasvirleri yer alıyor.

Mesaj, olası bir alıcıyı yanıt vermeye çağıran için bir davet ve insan formunun dijitalleştirilmiş tasvirleriyle sona eriyor. Kağıt üzerinde 13 sayfalık bir mektuba tekabül eden mesaj, aslında matematik, kimya ve biyolojiye giriş niteliğinde.

Ekibin kaleme aldığı bilimsel makale, internet sitesi ArXiv’de yayımlandı ve henüz hakem onayından geçmedi. Makalede mesajın yayımlanması için yılın en iyi zamanını da hesapladı. 

Aynı zamanda mesajın iletilmesi için en iyi hedefin galaksi merkezine yakın yoğun bir yıldız topluluğu olduğu ifade edildi. Bu bölgenin yaşam barındırma olasılığı daha fazla görülüyor.

Jiang ve ekibi mesajın, Dünya'nın Güneş ve Samanyolu'nun merkezindeki hedefi arasında 90 derecelik bir açı oluşturduğu mart veya ekim aylarında göndermenin iletişim kurma şansını yükselteceğini belirtiyor.

"Bu tasarımı hazırlamaktaki amacımız, toplumumuza ve daha geniş anlamda insan türüne dair maksimum miktarda bilgiyi minimum miktarda mesaja sığdırarak iletmekti" diyen Jiang, sözlerini şöyle sürdürüyor:

Dijital teknolojideki gelişmeler sayesinde 1974'teki Arecibo Mesajı’ndan çok daha iyisini yapabiliriz.

 

Independent Türkçe, Scientific American, Astrobiology, Gizmodo

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU