Japonya'da tren sevdalıları, topluluktan şiddet olaylarına karışan kişiler nedeniyle hobilerine yönelik oluşan olumsuz imajdan şikayetçi.
Dakikliği, ileri teknolojisi ve detaylı zaman çizelgeleriyle ünlü Japonya'nın demiryolları sistemi dünyanın her yerinde tanınıyor.
On yıllardır tren fotoğrafçıları anlamına gelen "toritetsu" adıyla bilinen tren sevdalılarıysa, son dönemde birtakım şiddet ve saldırı olaylarıyla gündeme gelmişti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Geçen yıl nisanda Saitama prefektörlüğündeki Kawaguchi şehrinde yer alan JR Nishi-Kawaguchi tren istasyonunda toritetsu ekibiyle bir lise öğrencisi arasında kavga yaşanmıştı. Ekipten biri, gelen trenin fotoğrafını çekmek isterken önünde duran lise öğrencisine saldırmış ve iterek yere düşürdüğü öğrencinin kafatasında çatlak oluşmuştu.
Yine geçen yıl ağustosta Kanagawa prefektörlüğündeki Enoshima tren istasyonunda bir tren meraklısı, fotoğraf çekmeye çalışırken farkında olmadan kadraja giren bisikletçiye küfür ederek bağırmaya başlamıştı.
50 yıldır tren fotoğrafları çeken 70'lerindeki Masa Oda, "Davranışlar kesinlikle zamanla kötüleşti" diyerek yaşananlara tepki gösterdi.
27 yaşındaki toritetsu Akira Takahaşi ise yaşananlardan üzüntü duyduğunu belirterek "Etrafımdakiler artık beni ayıplıyor. Hayli yaygın bir olumsuz imajımız var. Aramızda sorun çıkaranlarla aynı kefede değerlendirilmek istemiyorum" dedi.
Yeri geldiğinde 05.00 de bile kalkıp tren fotoğrafları çektiğini anlatan Ryunosuke Takagai ise "Trenlerle ilgili her şeyi, seslerini ve yarattıkları atmosferi seviyorum" ifadelerini kullandı.
Hobisini devam ettirmek için para kazanmak amacıyla bazen fabrikalarda yarı zamanlı çalıştığını belirten 19 yaşındaki toritetsu, "Saatlerce beklediğin tren geçerken fotoğrafını çekmeyi başardığın o an gerçekten tatmin edici" dedi.
Japonya'daki tren sevdalıların oluşturduğu toplulukta trenlerle ilgili farklı şeylere odaklanan alt gruplar da var.
"Noriretsu" grubu basitçe trende seyahat etmekten zevk alırken, "ekibentetsu" grubuysa tren istasyonlarında satılan ve "ekiben bentos" adı verilen paket yemeklere ilgili duyuyor. "Soshikitetsu" grubuysa kullanımdan kaldırılan trenler için "yas tutmalarıyla" tanınıyor.
Tokyo merkezli NRI Toplumsal Bilgi Sistemi Hizmeti'nden (NRI Social Information System Services) Nobuaki Takada, 2015 itibarıyla ülke çapında toplamda 5 milyon tren sevdalısı olduğunun düşünüldüğünü söyledi.
Independent Türkçe, AFP, Japan Today, Sora News 24
Derleyen: Yasin Sofuoğlu