Çizgi roman tarihinin en etkili eserlerinden biri olan Persepolis, ABD'nin Pensilvanya eyaletindeki bir okul bölgesinde müfredattan geçici olarak kaldırıldı. İran İslam Devrimi sırasında bir kız çocuğunun reşit olma hikayesini anlatan çizgi roman, Franklin bölgesinin okul kurulunda tartışma yarattı.
İran asıllı Fransız sanatçı Marjane Satrapi'nin eseri küfürlü bir dil ve rahatsız edici sahneler içerdiği gerekçesiyle velilerin tepkisini çekti.
Trib Live'ın haberine göre toplantıda yer alan Carla Williamson, "Şiddet ve işkence sahneleri karşısında dehşete düştüm" ifadelerini kullandı.
Toplantıda söz alan bir diğer kişi Gennaro Piranio ise öğrencilerin farklı kültürleri tanımasının önemine dikkat çekerek kitabın okuma materyalleri arasında yer almasını savundu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Persepolis, 2001'de Angoulême Uluslararası Çizgi Roman Festivali'nde hikayesiyle ödül kazanmıştı. Çizgi romanın 2007 yapımı animasyon uyarlamasıysa Oscar Ödülleri'nde En İyi Animasyon dalında aday gösterilmişti. Time, "2003'ün En İyi Çizgi Romanları" listesine Persepolis'i de dahil etmişti.
Eser yazarın hem İran hem de Avusturya'daki yaşamını anlatıyor ve din, kimlik, sosyal adaletsizlik temalarına değiniyor.
Persepolis, 2013'te de Chicago'da bir okul bölgesinde de müfredattan kaldırılmıştı.
ABD'nin Tennessee eyaletindeki McMinn bölgesinin okul kurulu da ocakta Holokost hakkındaki Pulitzer Ödüllü çizgi roman Maus'un okutulmasını yasaklamıştı.
Söz konusu çizgi roman, Art Spiegelman'ın ebeveynlerinin Auschwitz toplama kampından kurtulma mücadelesini anlatıyor. Eserin yazarı Spiegelman kararın ardından "şoke olduğunu" açıklamıştı.
ABD'deki ilk ve orta dereceli okulların yönetiminden sorumlu okul bölgeleri müfredattaki materyalleri, eğitim verecek personeli ve bütçenin nasıl kullanılacağını belirliyor.
Müfredat komitesinin kararı ve eseri gözden geçirme süreci devam ettiği için tartışma sürüyor.
Independent Türkçe, Comics Beat, Screenrant, CBR