"Çav Bella" davasında Banu Özdemir’e verilen beraat kararı bozuldu

Bölge adliye mahkemesi, “kamu barışının bozulma ihtimalinin bulunup bulunmadığının” araştırılmasını istedi

Fotoğraf: Twitter

İzmir'de cami hoparlöründen müzik yayınını sosyal medya hesabından paylaştığı suçlamasıyla için yargılanan sanık hakkında verilen beraat kararı, üst mahkemece bozuldu.

İzmir 50. Asliye Ceza Mahkemesi’nin "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" iddiasıyla yargılanan sanık Banu Özdemir hakkındaki beraat kararına, savcılık tarafından temyiz başvurusu yapıldı.

Dosyayı inceleyen İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 12. Ceza Dairesi, kararın yeniden değerlendirilmesi için dosyanın yerel mahkemeye iadesine karar verdi.

Kararda, “kamu barışının bozulma ihtimalinin bulunup bulunmadığının değerlendirilmesi, camilerdeki müdahaleyle ilgili soruşturmayla bir bağ olup olmadığının araştırılması, bağlantı varsa dosyaların birleştirilerek yeniden karar verilmesi gerektiği” ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne olmuştu?

Türkçesi "Çav Bella" olarak bilinen İtalyan halk şarkısı "Bella Ciao"nun cami hoparlöründen çalınması sonrası İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, 20 Mayıs'ta bir açıklama yapmış, eylemi gerçekleştirenler ile haber videolarını övücü ve destekleyici ifadelerle sosyal medya hesaplarından paylaşanlar hakkında, 'Dini değerleri alenen aşağılamak' suçundan resen soruşturma başlatıldığını duyurmuştu. 

Konak, Karşıyaka, Çiğli ve Buca ilçelerindeki bazı camilerin frekansına korsan bir şekilde müdahil olunarak gerçekleştirilen eylemle ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, "En fazla birlik beraberlik içinde olmamız gereken günlerde halkımızı birbirine düşürmeye, kutuplaştırmaya çalışanların bu kadar alçakça provokasyona tevessül etmeleri niyetlerini açıkça ortaya koyuyor" demişti.

Çav Bella şarkısının çalındığı anların görüntüsünü sosyal medyadan paylaşan CHP üyesi ve Eski İzmir İl Başkan Yardımcısı Banu Özdemir, 22 Mayıs'ta tutuklanmıştı. 

Yaklaşık bir hafta sonra tahliye edilen Özdemir'in tutuklanması tartışmalara neden olmuştu.

Özdemir’in tutuklanmasından bir gün sonra da bu sefer başka camilerin hoparlörlerinden Selda Bağcan türküleri çalınmıştı.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU