Birleşik Krallık İçişleri Bakanı Patel, Putin'in Ukraynalı kadın mültecileri kullanarak terör saldırısı düzenleyebileceğini söyledi

"Çok az sayıda kişi mutlak bir yıkım yaratabilir" diyen İçişleri Bakanı, sığınacak yer arayanlar için güvenlik kontrollerinin gerekliliğinde ısrarcı

(Reuters)

Birleşik Krallık (BK) İçişleri Bakanı Priti Patel, Rusya'nın Ukraynalı mültecilerle birlikte ülkeye kadın ajanlar sokarak biyolojik veya kimyasal terör saldırıları düzenleyebileceğini öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Patel, bu kararı alan tek Avrupa ülkesi olan BK'nin savaştan kaçan Ukraynalılardan vize talep etme kararını savunurken Vladimir Putin'in masum mültecilerin akınına sızdıracağı bir avuç kişinin BK'de "mutlak bir yıkım" yaratabileceğini söyledi.

Erkekler savaşmak üzere Ukrayna'da kaldığı için mültecilerin çoğunu kadın ve çocuklar oluştururken Patel, Britanya topraklarında yalnızca erkeklerin terör saldırıları düzenleyebileceğini düşünmenin "saflık ve yanılma" olacağını söyleyerek uyardı.

Blackpool'daki Muhafazakar Parti bahar konferansında konuşan Patel, mülteci vizesi başvuru süreci kapsamındaki güvenlik kontrollerinin, 2018'de Salisbury'deki Britanya vatandaşı Dawn Sturgess'ın ölümüne yol açan Noviçok sinir gazı saldırısının tekrarlanmasını önlemeye yarayacağını söyledi.

Patel, BK'yi de sığınacak yer arayan Ukraynalılara vizesiz giriş sunan AB'yi takip etmeye çağıran aktivistlerin "sesinin son haftalarda daha da arttığını" belirtti.

Ancak Patel şöyle dedi:

Putin'in savaşından kaçan kişilerin güvenlik kontrollerini neden askıya alamadığımız soruldu.

Çatışma zamanları, dostlarım, tetikte kalma gereksinimimize vurgu yapar.

Patel güvenlik ve istihbarat servisi brifinglerinde küresel istikrarsızlığın terör, ciddi organize suç ve devlete yönelik tehditlerle BK için daha da muazzam tehlikeler getirdiği hususunda uyarılar aldığını söyledi.

İçişleri Bakanı, "Rus askeri istihbarat servisleri sadece 4 yıl önce Britanya topraklarında kimyasal silah kullandı" diyerek devam etti.

Saldırı Salisbury'de, sakinlerinin tamamen güvende hissettiği bu güzel şehirde gerçekleşti. Dawn Sturgess hayatını Noviçok yüzünden yitireceğini asla hayal edemezdi.

Gerçek şu ki, çok az sayıda kişi mutlak bir yıkım yaratabilir ve Rusya'nın gizli düşmanlık faaliyetlerinde bulunduğu bir geçmişi var.

Patel ekledi:

Korkarım sadece erkeklerin gizli ajan olabileceğini sanmak saflık ve yanılma olur. Ya da mülteci akınlarından bir şekilde yararlanılmayacağını sanmak da öyle.

Ülkemize, bu ülkeye gelecek, bize zarar vermek isteyecek ve yaşam tarzımıza darbe vurma planları yapacak kişiler var.

Uygulamaya koyduğumuz süreçler istihbarat ve güvenlik servislerimizin tavsiyelerini yakından takip ediyor. Bu süreçler, yardıma muhtaç Ukraynalılara ülkemizi daha güvensiz hale getirmeden de faydalı olabileceğimiz anlamına geliyor.

Devlet tehditleri ve terör birçok şekil alabilir. Dikkatsizlik ve ödün verme de bunların önünü açıyor ve şimdi yeni tür hedefli biyolojik, kimyasal, siber savaş, fidye yazılımı ve çevrimiçi tehditlerin de bunlara katıldığını görüyoruz.

Görevimiz ülkemizin çıkarlarını korumak ve ülkemizin güvenliğiyle emniyeti söz konusu olduğunda asla gözümüzü kırpmayacağız.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU