Savaş mağduru Kuzey Afrika ülkesi Libya’da sıkışıp kalan binlerce göçmen ve mültecinin içinde bulunduğu zor durum, Trablus’un doğusunda yer alan gözaltı merkezlerinden birinde çok sayıda kişinin ölmesi ve yaralanmasıyla sonuçlanan hava saldırısından bir gün sonra yeniden gündeme geldi.
Birleşmiş Milletler’e (BM) göre Tacura şehrindeki bir göçmen gözaltı tesisinde çarşamba sabahı gerçekleşen saldırıda ölü sayısı 53’ü aştı. Trablus yönetimiyse saldırıda 60 kişinin öldürüldüğü açıkladı.
Hayatını kaybedenler arasında en az 6 çocuğun bulunduğu ve vurulan bölgeden hala cesetlerin çıkarıldığı belirtildi. Airways adlı izleme grubu yaşananları “yakın zamanda Libya tarihinde tek seferde en büyük sivil zarar veren eylem” diye niteledi.
Bölgeyi kan gölüne çeviren saldırının ardından Trablus merkezli hükümet, BM’den yaklaşık 3 bin 800 göçmenin tutulduğu gözaltı tesislerinin kapatılması yönünde gelen tavsiyeleri dikkate aldıklarını bildirdi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
İçişleri Bakanı Fethi Başağa’nın BM’nin Libya’daki İnsani Yardım Koordinatörü Maria Ribeiro ile yaptığı toplantıda “Bugünlerde kabul merkezlerini kapatma ve buralardaki yasa dışı göçmenleri güvenlikleri için serbest bırakmayı ele alıyoruz” dediği kaydedildi.
Kampları “aşırı derecede kalabalık, sağlık bakımı, gıda, temiz su ve sıhhi temizliğin yeterli olmadığı” yerler olarak tanımlayan BM ise Tacura’daki tesisin “mülteciler ve göçmenlerin günde bir öğün yemek aldığı, gıda dağıtımının ciddi şekilde zayıf olduğu birkaç gözaltı merkezinin içinde yer aldığını” belirtti.
Avrupa’ya ulaşmak için onlarca yıldır Libya’yı geçiş güzergahı olarak kullanan Afrika, Ortadoğu ve Asya’dan göçmenler Akdeniz’i aşmak için kırık dökük teknelerle tehlikeli yolculuklara çıkıyor. İtalya ve diğer ülkelerse göçmenlerin Avrupa sularına ulaşmasını engellemeleri için ikna ettikleri Libya’ya para ödüyor.
Ancak Libya’nın batı kesimlerinin büyük bölümünde bugünlerde yeni bir iç savaşın sancıları yaşanıyor. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan ve Mısır’ın desteklediği Halife Hafter güçleri, Trablus’ta BM destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne bağlı birliklerin elindeki başkentin denetimini kazanmaya çalışıyor.
BM aylardır yaptığı uyarılarda göçmenlerin ve mültecilerin çatışma bölgesinden tahliye edilmesi gerektiğini vurguluyordu.
Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) çarşamba günü gerçekleşen saldırının ardından tesisi koruyan muhafızların bölgeden kaçmaya çalışan bazı göçmenlerin üzerine ateş açtığı haberlerine dair bir bildiri de yayımladı. Associated Press haber ajansının aktardığına göre saldırıdan kurtulan iki göçmense tesisi kontrol altında tutan silahlı grupların milislere silah hazırlığı için kendilerine güç uyguladığını anlattı.
BM bildirisinde “Söz konusu korkunç olayın da gösterdiği üzere bu merkezlerde rızaları dışında tutulan ve kendi güvenliklerini sağlamaları hiçbir surette mümkün olmayan tüm bireyler mutlak tehdit altında” ifadeleri yer aldı.
Olayla ilgili dünya genelinde patlak veren öfkeye ve hava saldırılarını Hafter’e bağlı güçlerin gerçekleştirdiğine dair güçlü şüphelere rağmen BM Güvenlik Konseyi’nin çarşamba günü yaşanan bombardımanı kınama çabası ABD tarafından bertaraf edildi. Hafter’i destekleyen Arap otokrasilerle ticari ve siyasi bağları bulunan Beyaz Saray görünüşe göre uzun süredir Trabluslu yetkililerin yanında yer alan ABD politikasına karşı çıkıyor.
Hava üstünlüğünü muhafaza eden Hafter’in Libya Ulusal Ordusu’na (LUO) bağlı güçlerse, bir sözcünün saldırıdan saatler önce bölgeyi hedef almaktan alenen övgüyle bahsetmesine rağmen Tacura’daki saldırının arkasında oldukları yönündeki iddiaları yalanladı.
600 kişinin tutulduğu Tacura’daki merkez vurulmadan önce de anlaşmazlık söz konusuydu.
Askeri bir karargaha yakın tesisin daha önce en az bir kez LUO tarafından vurulduğu iddia edilmişti.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/world/africa
Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol
© The Independent