Gökbilimcileri endişelendiren ve son 10 yılın en tehlikeli göktaşı diye nitelendirilen asteroitten olumlu haber geldi.
Son verileri inceleyen bilim insanları, 2023’te Dünya’ya çarpabileceği düşünülen asteroidin yörüngesini yeniden hesapladı.
Veriler, çarpma olasılığının çarpıcı biçimde düştüğünü gösterirken, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) nesneyi risk listesinden çıkardı.
2022 AE1 adlı asteroit, 6 Ocak 2022'de Arizona'daki Lemmon Dağı Gözlemevi'ndeki gökbilimciler tarafından keşfedilmişti.
Kabaca 70 metre çapındaki asteroidin 4 Temmuz 2023'te Dünya’ya çarpabileceği saptanmıştı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
İlk gözlemlerin hemen ardından dolunay bu asteroidin Dünya'dan görüntülenmesini engellemiş ve bu nedenle endişe de büyümüştü.
Şimdiyse ESA’nın Yakın Dünya Nesneleri Koordinasyon Merkezi'nden araştırmacılar, yeni veriler ışığında, 2022 AE1'in öngörülebilir gelecekte Dünya'yı etkilemeyeceğini tespit etti.
Dolunay sona ererken yapılan gözlemler, ilk gözlemlerde hesaplanan risk seviyesinin yanlış olduğunu ortaya koydu. Daha fazla verinin toplanmasıyla risk seviyesi de düştü.
Gökbilimci Marco Micheli, "ESA'daki yaklaşık 10 yılımda hiç bu kadar riskli bir nesne görmemiştim" dedi:
Bu asteroidin çarpmayacağını söylemek için 2022 AE1'i izledik ve yörüngesini kesin olarak saptamak için yeterli veriyi topladık. Heyecan vericiydi.
Bir diğer araştırmacı Laura Faggioli, "Veriler açıktı, NASA'daki meslektaşlarımız tarafından da teyit edildi. Asteroit 2022 AE1 herhangi bir etki riski teşkil etmiyor" diye konuştu:
Risk listemizden çıkarıldığı için artık onu takip etmemize gerek yok. Bir sonrakine geçme zamanı.
Independent Türkçe, ScienceAlert, SciTechDaily
Derleyen: Çağla Üren