Alo, Moskova mı? ABD, Rusya'yı "çatışmayı önleme hattından" aradığını duyurdu

Hat, ABD ve Rus askerlerinin birbirlerine ateş açmasıyla sonuçlanabilecek durumları önlemeyi hedefliyor

Rusya'nın başkenti Moskova'daki Kremlin (Reuters)

Birleşik Devletler, Moskova'daki Rus askeri komutanlarıyla, iki nükleer gücün doğrudan çatışmaya girmesini engelleyebilecek direkt iletişim hatlarına olanak sağlayan bir "çatışmayı önleme hattı" kurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Savunma Bakanlığı'nın günlük basın toplantısında konuşan Pentagon Sözcüsü John Kirby, Almanya'nın Stuttgart kentindeki ABD Avrupa Komutanlığı karargahından yapılan deneme çağrısıyla hattın tamamen işlevsel olduğunun belirlendiğini söyledi.

Pentagon'un birinci sözcülüğü görevinde ikinci dönemini sürdüren, ABD Donanması'ndan emekli Tuğamiral Kirby, "Bunun işe yaradığını biliyoruz çünkü... test ettiğimizde diğer uçtan yanıt verip çağrıyı onayladılar" dedi.

ABD ve Rusya, güçlerinin kalabalık savaş alanlarında birbirine girmesini önlemek için daha önce de benzer direkt hatlar kurmuştu.
 


2016'da, ABD Merkez Komutanlığı'nın Katar'daki El Udeid Hava Üssü'ndeki ileri karargahıyla Rusya'nın Suriye'deki Hmeymim Hava Üssü'nde bulunan Ortadoğu karargahı arasında, ABD öncülüğündeki IŞİD'e karşı savaş sırasında istenmeyen kayıpları önlemek için başka bir çatışmayı önleme kanalı kurulmuştu.

ABD'de resmi olarak Washington-Moskova Doğrudan İletişim Bağlantısı olarak bilinen ABD-Rusya çatışmayı önleme hatlarının en ünlüsü, 1962 Küba Füze Krizi'nden sonra kurulmuştu.

Bu hat, "kırmızı telefon" görüntüsüyle popüler olsa da Washington-Moskova hattı sesli iletişimi hiç kullanmıyor.

Bunun yerine Pentagon'un Ulusal Askeri Komuta Merkezi'ni Kremlin'e bağlayan güvenli bir metin tabanlı iletişim hattından oluşuyor. 7 gün 24 saat personelin mevcut olduğu hat her saat başı test ediliyor.
 

Washington - Moskova hattı (ABD).png
ABD ile Rusya arasındaki hattın 1962'den beri mevcut olduğunu gösteren gizliliği kaldırılmış belge (ABD yönetimi belgesi)


ABD ve Rusya arasındaki başka bir doğrudan hatsa ABD Dışişleri Bakanlığı'nı Rusya Dışişleri Bakanlığı'na bağlıyor. Bu hat, 1986 Çernobil felaketinden sonra ABD Nükleer Risk Azaltma Merkezi ve Moskova'daki karşılığı gözetiminde kurulmuştu. Son yıllarda bu ikinci kanalın kullanımı, siber güvenlik olaylarıyla ilgili iletişimi içerecek şekilde genişletildi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU