T24 yazarı Tolga Şardan, “FETÖ’cü mülki idari amirler” soruşturmasında İçişleri Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nün farklı görüşleri dolayısıyla karşı karşıya geldiğini söyledi.
Şardan, bugünkü köşe yazısında “Adliyede mülki idare amirleri soruşturmalar devam ederken, ilginçlikler yaşanmaya başlandı bir süredir” dedi ve şunları yazdı:
Adli soruşturmalar kapsamında savcılığın talimatıyla görev yapan kolluk birimleri var. Sözünü ettiğim bu dosyadaki kolluk birimi polis. Savcılık, dosyalardaki adı geçen mülki amirleriyle ilgili FETÖ kriterleri çerçevesindeki verileri polis birimlerinden sağlıyor. Eşgüdüm içinde savcılığa veri desteği sağlayan birimler Ankara Emniyet Müdürlüğü ve Emniyet Genel Müdürlüğü. Emniyet Genel Müdürlüğü'ndeki birimler, İstihbarat Başkanlığı, Terörle Mücadele Dairesi, Siber Suçlarla Mücadele Dairesi ile Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi.
Bu tabloya bakıldığında, İçişleri Bakanlığı'na bağlı emniyet teşkilatının, yine aynı bakanlık çatısı altındaki mülki idare amirlerini soruşturması, haklarında veri toplaması ve raporlar hazırlaması dikkat çekiyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Şardan, krizin burada baş gösterdiğini ifade ederek şöyle devam etti:
Bir süredir, İçişleri Bakanlığı ile Emniyet birimleri arasında, adli soruşturmalara konu olan mülki idare amirleri üzerinden sıkıntı yaşanıyor.
Bu konuda birbiri ardına toplantılar yapılıyor. Son toplantı geçen ocakta yapıldı. Bakanlık kanadında, mülki idareden sorumlu Bakan Yardımcısı Muhterem İnce var. İnce hakkında bilgi sahibi olmak için üst bölümde verdiğim linkteki Büyüteç'i okumanız yeter.
Masanın Emniyet tarafında ise, Ankara Emniyet Müdürü Servet Yılmaz var. Toplantıların konusu, haklarında FETÖ soruşturması devam eden mülki idare amirleri. Bakanlık kaynaklarından aldığım bilgiye göre, son toplantı gergin geçti. Turuncu ve sarı listeden sonra şimdi de beyaz liste! Şöyle ki; soruşturmaya konu olan mülki idare amirleri, turuncu ve sarı liste olarak sınıflandırılıyor. Turuncu liste, gözaltına alınacaklardan, sarı liste ise gözaltına alınmayıp savcılıkça ifadeye çağrılacaklardan oluşuyor.
Fakat İçişleri Bakanlığı, adli soruşturma aşamasında her iki listede adı geçen kimi isimlerin "temiz", yani FETÖ'yle bağı olmadığı görüşünde. Buna karşın Emniyet, İçişleri Bakanlığı ile aynı görüşte değil. Elde edilen verilerin ışığında mülki idare amirlerinin FETÖ'yle bağı olduğuna dikkat çekiliyor. Ocaktaki toplantıda, fikir ayrılığının ortaya çıkmasıyla turuncu ve sarı listelerin yanı sıra bir de "beyaz liste" oluşturulmasında anlaşıldı. Böylelikle bakanlığın "temiz" dediği isimlerin, Emniyet tarafından bir kez daha incelemeye alınmasına karar verildi. Beyaz listede olan mülki idare amirleri, Emniyet'in ısrarı sonucunda bu kez Emniyet İstihbaratı tarafından bir kez daha incelemeye alınmaya başlandı. Ayrıca, bakanlık tarafı adı geçen şüphelilerle ilgili sağlıklı veri toplaması yapılmadığı iddiasında. Hazırlanan veri değerlendirme raporlarında haksızlıklar yapıldığı görüşünde. Emniyet ise, savcılık talimatıyla yürütülen işlemlerin sağlıklı yapıldığını savunuyor.
“Görüldüğü üzere, bu cephede işler ülke gündeminden bağımsız biçimde bayağı karışık” diyen Şardan, yazısına şu ifadeleri ekledi:
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, önceki hafta sessiz sedasız önemli bir operasyon başlattı. Bu operasyon, mülki idare amirleriyle bağlantıları olan FETÖ'nün "sivil mahrem imamları"na yönelik. Dikkat çekici bilgilerin gün ışığına çıkabileceği emniyet kaynaklarınca ifade ediliyor.
T24, Independent Türkçe