Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov, Rusya'yı uyardı: "Binlerce asker ölecek, her pencereden hedef alınacaklar"

On binlerce sivil Ukrayna'dan kaçarken, bakan Rusları savaşın sona ermesini talep etmek üzere sokaklara çıkmaya çağırıyor

Kucağındaki çocuğuyla Ukrayna-Slovakya sınırına varan bir kadın (Reuters)

Ukrayna Savunma Bakanı, ülkesinde ölecek Rus askeri sayısının iki Çeçen savaşındaki kadar çok olacağı uyarısında bulundu.

"Binlerce. Binlerce" diyen Oleksii Reznikov, Rusları sokaklara çıkıp savaşın sona ermesini talep etmeye çağırdı.

Sevdiklerinize değer veriyorsanız onları saklayın. Onları kesin ölüme göndermeyin. Her Ukrayna şehrinde her pencereden öldürülecekler.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski tekrar tekrar ülkesinin kendini savunacağı uyarısında bulundu.

Bize saldırdığınızda sırtlarımızı değil yüzlerimizi göreceksiniz... Savaş büyük bir talihsizlik ve bedeli ağır.

İnsanlar paralarını, itibarlarını, özgürlüklerini, yaşam standartlarını ve en önemlisi sevdiklerini ve kendilerini kaybeder.

Bir Çeçen yetkili, 1994-96 ve 2000-09 arasındaki iki bağımsızlık savaşındaki ölü sayısının 160 bini bulduğunu söylemişti fakat rakam doğrulanmadığı gibi çok sayıda sivili içeriyordu.

Rusya, Ukrayna şehirlerini ikinci gün de hava saldırılarıyla vururken, güvenlik arayışıyla evlerini terk etmek zorunda kalan on binlerce şehir sakini Polonya, Romanya, Slovakya ve Macaristan'a geçmek için uzun kuyruklar oluşturdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Devlet Başkanı Zelenski askerlik çağındaki erkeklerin ülkeyi terk etmesini yasakladığı için gelenlerin çoğu kadın, çocuk ve yaşlılardı.

Son yıllarda göçmenleri engelleyen Polonya, 1 milyon Suriyelinin Avrupa'ya geldiği 2015'teki gibi olası bir kriz yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Fakat Polonya, Ukrayna sınırı boyunca 9 kabul merkezi açmayı planlıyor ve bakanlar "sınırlarında ne kadar kişi varsa" kabul edeceklerini söyledi.

Polonya'nın Przemsyl şehrine gelen Kievli bir kadın, Ukrayna'da erkeklerin sınıra varmadan trenlerden nasıl indirildiğini anlatırken gözyaşlarına boğuldu.

Adam kendi çocuğuyla seyahat ediyor olsa dahi bir çocukla bile sınırı geçemiyordu.

Ukrayna'nın Ujgorod kentindeki evini terk eden 68 yaşındaki Vilma Sugar, 47 yaşındaki oğlu durdurulduğunda korkudan titriyordu.

Macaristan'a ulaştıktan sonra "Titriyorum, sakin olamıyorum" dedi.

Sınırı geçtik ama oğlumun bizimle gelmesine izin vermediler.

Polonya'nın Ukrayna sınırına yakın Zamość şehrindeyse bir kadın, 30 kadar mülteciye geçici bir barınak sağlamak için dükkânını kapattı.

Vladimir Putin'le iyi ilişkileri olan Macaristan Başbakanı Viktor Orban, ülkesinin Ukrayna'ya insani yardım hazırlayacağını ve mülteci almaya hazır olduğunu söyleyerek Moskova'nın eylemlerini kınadı.

Tamas Bodnar, Macaristan sınırında, "Kimse askere alınmak istemiyor, kimse ölmek istemiyor" dedi.

Kaçabilenlerin kaçtığı aşikar.

Avrupa Komisyonu, tüm AB üye ülkelerine mültecilerle seyahat eden köpekler, kediler ve diğer evcil hayvanlar için veterinerlikten belge getirme zorunluluğunu gevşetmelerini söyledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU