Bugüne kadar gözlemlenen en büyük Güneş fışkırması yakalandı

Görüntüler Solar Orbiter'la çekildi

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (National Aeronautics and Space Administration - NASA) ve Avrupa Uzay Ajansı'nın (European Space Agency - ESA) ortak görevi olan Solar Orbiter adlı uzay aracı, bugüne kadar gözlemlenen en büyük Güneş fışkırmasını yakaladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ESA tarafından dün yapılan açıklamaya göre 15 Şubat'ta meydana gelen olay, Extreme Ultraviolet Imager (Ekstrem Morötesi Görüntüleyici) adlı kamerayla görüntülendi.

Güneş'in manyetik alanının üzerinde bulunan, bazen kavisli halka şeklini alan gaz bulutlarına Güneş fışkırması deniyor. ESA, fışkırmaların "genellikle taçküre kütle atımıyla (coronal mass ejection) ilişkili" olduğunu kaydetti.

Patlamalar Dünya'ya doğru olursa uydu ve elektrik hatları gibi teknolojilere zarar verebiliyor. Ancak salı günkü patlama Dünya'nın tam tersi yönünde gerçekleşti.

Uzmanlar, söz konusu patlamanın en az 3,5 milyon kilometreye ulaştığını bildirdi. Patlama öyle güçlüydü ki Merkür yörüngesindeki BepiColombo adlı uzay aracı bile "elektron, proton ve ağır iyonlarda artış" tespit etti.

ESA, bulguların Güneş'e dair yürütülen çalışmalara katkı sağlayacağını kaydetti.

Şubat 2020'de fırlatılan Solar Orbiter, Güneş'e bir sonraki yakın geçişini 26 Mart'ta gerçekleştirecek.

 

Independent Türkçe, Space.com, Interesting Engineering

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU