NASA'nın Güneş'i yakından incelemek için tasarladığı uzay aracı Parker Solar Probe uzayda toz, gaz ve plazma bombandırmanı altında.
Touch the Sun (Güneş'e dokun)" diye anılan görev için 2018'de fırlatılan uzay aracı, şu anda Güneş Sistemi'nin iç kısımlarından geçiyor.
2019'da yıldıza 42,3 milyon kilometre kadar yaklaşarak, "Güneş'e en çok yaklaşan uzay aracı" unvanını, 2020'de ise en hızlı insan yapımı nesne unvanını alan aracın uzay tozuyla mücadelesi gözler önüne serildi.
Colorado ve Johns Hopkins üniversitesilerinden bilim insanları, Amerikan Fizik Topluluğu'na bağlı Plazma Fiziği Bölümü'nün 63. yıllık toplantısında yaptıkları sunumda Güneş'e giderek yaklaşan uzay aracının karşılaştığı tehlikelere ışık tuttu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Açıklamaya göre Güneşin etrafında son derece hızlı dönen uzay aracı, yıldızın yörüngesindeki uzay tozuyla sürekli çarpışıyor. Tanecikler aracın metalik gövdesine çarptıkça ısınıyor, iyonlaşıyor ve plazma haline geliyor.
Uzay tozu, Güneş Sistemi'nde ve muhtemelen evrendeki diğer birçok sistemdeki yaygın unsurlardan biri. Asteroitler ve kuyruklu yıldızların ürettiği, insan saçının dörtte biri genişliğindeki küçük toz parçacıkları, Güneş'in kütleçekim kuvvetine kapılarak yıldızın etrafında dönüp duruyor.
Bu tozların Parker Solar Probe'a yanlış bir açıyla çarpması uzay aracının ısı kalkanını kontrol etmesini engelleyerek, "ölümcül sonuçlar" doğurabileceği düşünülüyor.
Ancak bilim insanları, uzay aracının şimdiye dek bu parçacıklara karşı dayanıklı inşa edildiğini kanıtladığını ve uzay tozu sayesinde benzersiz gözlemler yaptığını söylüyor.
Görevin ardındaki bilim ekibinden David Malaspina, "Çarpmalarla meydana gelen patlamalar o kadar yoğun bulutlar üretiyor ki, Güneş rüzgarlarının temel fiziğini başka türlü mümkün olmayacak şekilde inceleyebiliyoruz" diye konuştu.
Ayrıca bu çarpmalar, uzay aracındaki toz darbelerine karşı koruma kalkanını alt edecek kadar büyük değil. O yüzden bunları 'mutlu eden sürprizler' olarak görüyoruz.
Uzay aracının 21 Kasım'da Güneş'e şimdiye dek ulaştığı en yakın mesafeden bakması bekleniyor. Araç bu noktaya ulaştığında saniyede 163 kilometre hızla hareket ediyor olacak. Ayrıca Güneş yüzeyine 8,5 milyon kilometre kadar yaklaşacak.
Bilim insanları yıldız sisteminin en iç gezegeni Merkür'ün bile 21 Kasım'da uzay aracına kıyasla Güneş'ten 7 kat uzak olacağını vurguluyor.
Yolculuğun sonunda Güneş'e 6,16 milyon kilometre kadar yaklaşması beklenen araç, yıldızın dış atmosferinde uçan ilk uzay aracı unvanını da alacak.
Independent Türkçe, CNET, Gizmodo
Derleyen: Çağla Üren