AB'den Çavuşoğlu'na 'adalar' tepkisi: Yunanistan'ın egemenliği sorgulanamaz

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in sözcüsü Peter Stano açıklamasında "Yunanistan’ın bu adalardaki egemenliği sorgulanamaz. Türkiye buna saygı duymalı" dedi

Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun "Yunanistan adaların silahlandırılmasından vazgeçmezse bu adaların egemenliği tartışılır" sözlerine Avrupa Birliği’nden (AB) tepki geldi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in sözcüsü Peter Stano tarafından yapılan açıklamada, Çavuşoğlu’nun verdiği bir röportajda kullandığı ifadelerin, Yunanistan’ın bazı adaları üzerindeki egemenliğini sorgular nitelikte olduğu belirtilerek bu açıklamalar "zarar verici’" olarak nitelendirildi. Çavuşoğlu'nun sözlerinin Avrupa Konseyi’nin Doğu Akdeniz’de gerilimi düşürmeye yönelik çabalarla da çeliştiği kaydedildi.

"Uluslararası anlaşmalara saygı gösterilmeli"

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

DW Türkçe'nin aktardığına göre; Stano açıklamasında "Yunanistan’ın bu adalardaki egemenliği sorgulanamaz. Türkiye buna saygı duymalı, bu bağlamda provokatif ifade ve eylemlerden kaçınmalı, net bir biçimde iyi komşuluk ilişkilerini taahhüt etmeli ve her türlü ihtilafı barışçıl biçimde çözmek için çaba göstermelidir’" ifadelerini kullandı. Açıklamada, ayrıca uluslararası anlaşmalara saygı gösterilmesi gerektiği de hatırlatıldı.

Çavuşoğlu ne demişti?

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, geçen hafta katıldığı TRT Haber canlı yayınında adaların Lozan ve Paris Barış Anlaşmalarıyla Yunanistan'a silahsızlandırılma şartıyla verildiğini vurgulayarak "Yunanistan bundan (adaların silahlandırılmasından) vazgeçmezse bu adaların egemenliği tartışılır" ifadesini kullanmıştı. 

Yunanistan'ın ihlale devam etmesi halinde Türkiye'nin adaların egemenliğini tartışmaya açıp açmayacağına ilişkin soru üzerine Çavuşoğlu, "Elbette başlatacağız. Bu anlaşmaların tarafları var. Lozan Anlaşması, Paris Barış Anlaşması... Uluslararası platformda bu tartışmayı tabii ki başlatacağız." diye konuşmuştu.

 

DW Türkçe, Indepedent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU