Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rus basınında yer alan Ukrayna'nın ABD'den THAAD füze savunma sistemleri alma talebinin "provokasyon" olduğunu ve bu tür bir savunma sistemi alımının Ukrayna krizinde çözüm ihtimalini düşüreceğini açıkladı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Açıklama RIA haber ajansında yer aldı.
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, Rus basınında çıkan ve Kiev'in talepte bulunduğu yönündeki bir haberin üzerine, Washington bu tür bir silah satışını değerlendirmesi halinde, bunun Ukrayna gerilimine çözüm bulma olasılığını azaltacağını söyledi.
Interfax haber ajansında yer alan habere göre, Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Pankin de, Rusya'nın Batı'dan güvenlik talepleri ile Ukrayna'daki gerilimin düşürülmesinin diplomatik yollarla sağlanabileceğini umduğunu söyledi.
Beyaz Saray'dan Putin'e NATO yanıtı: NATO her zaman bir savunma ittifakı olmuştur
Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın brifinginde, dün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşmesinde ABD ile NATO'yu eleştiren Rusya Devlet Başkanı Putin'e karşılık verdi.
Putin'in, "ABD ile Batı bizi NATO'nun barışçıl bir savunma örgütü olduğu konusunda ikna etmeye çalışıyor, Irak ve Libya gibi ülkeleri de karşıt örnekler olarak gösteriyor." şeklindeki yorumu hatırlatılan Psaki, NATO'nun bir savunma güvenlik örgütü olduğunu dile getirdi.
Psaki, "NATO her zaman bir savunma ittifakı olmuştur. Sınırına on binlerce askeri yığan NATO değil Rusya'dır. Biz (bölgedeki) ortaklarımıza desteğimizi artırıyoruz. Onların (Rusların) gerilimi düşürme kabiliyeti var, umarım öyle yaparlar" şeklinde konuştu.
Putin, "NATO bizi düşman olarak belirledi" demişti
Rusya Devlet Başkanı Putin, NATO’nun doğuya genişlememesi, 1997’deki sınırlarına geri dönmesi ve Rusya sınırlarına silah yerleştirilmemesi tekliflerinin ABD ve NATO tarafından görmezden gelindiğini kaydetmiş ve "NATO 2019’daki askeri stratejisinde Rusya’yı doğrudan ana güvenlik tehdidi ve düşman olarak adlandırdı. NATO bizi düşman olarak belirledi" ifadelerini kullanmıştı.
NATO’nun askeri altyapılarını Rusya sınırlarına yaklaştırdığını vurgulayan Putin, NATO ve üye devletlerinin Rus silahlı kuvvetlerini nereye ve nasıl konuşlandırılacağı konusunda "ders vermeye çalıştığını" söylemişti. Rusya’nın NATO’ya değil, NATO’nun Rusya’ya doğru ilerlediğini savunan Putin, bu yüzden ülkesinin saldırgan davrandığını söylemenin mantıksız olduğunu savunmuştu.
Reuters, AA