Myanmar'da cuntadan korkan aileler muhalif evlatlarını gazete ilanıyla reddediyor

Bir ebeveyn "Kızım inandığını yapıyor ama başımız derde girse endişeleneceğinden eminim" dedi

Geçen yıl askeri cuntayı protesto eden göstericiler (AP)

Myanmar'da korku içindeki aileler, çocukları da dahil Myanmar'ın askeri cuntasına karşı sesini yükselten akrabalarıyla bağlarını kopardıklarını resmi olarak duyurmak için yerel gazetelere ilan veriyor.

Söz konusu ilanlar geçen yılın sonlarında ordunun muhaliflerin mülklerine el koyacağını ve protestoculara sığınma sağlayanları tutuklayacağını açıklamasının ardından gazetelerde belirmeye başladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters'ın bildirdiği üzere o zamandan beri her gün ortalaması 7'yi bulacak kadar fazla sayıda aile muhalif akrabalarını reddettiklerini bildiren ilanlar veriyor.

Geçen yıl kasımda orduya karşı savaşan silahlı bir gruba katılan Lin Lin Bo Bo'nun ebeveynleri devlet gazetesi The Mirror'a oğulları hakkında bir ilan vermişti. İlanda "Ebeveynlerinin isteklerini hiç dinlemediği için Lin Lin Bo Bo'yu evlatlıktan reddettiğimizi duyururuz" yazıyordu.

Buna cevaben 26 yaşındaki oğlun şunları söylediği aktarıldı:

Yoldaşlarım ailelerimizin baskı altında bunu yapmasının kaçınılmaz olduğu konusunda bana güvene vermeye çalıştı. Fakat kalbim çok kırıldı.

Şu ana kadar gazetelere 600'e yakın ilan verildi.
 


İnsan hakları grubu Birleşik Krallık Burma Kampanyası'ndan üst düzey insan hakları savunucusu Was Hnin Pwint Thon "aile üyelerinin suçlara karışmış sayılmaktan korktuğunu" söyledi. "Tutuklanmayı ve başlarının derde girmesini istemiyorlar" diye ekledi.

Geçen yıl Myanmar askeri cuntası demokratik yollarla seçilmiş hükümeti devirmiş ve üst düzey liderleri tutuklamıştı. Güvenlik güçlerinin 12 ayda yaklaşık 1500 kişiyi öldürdüğü ve neredeyse 12 bin kişiyi tutukladığı tahmin ediliyor.

Ayrıca binlerce kişi ülkeyi terk ediyor ya da ülkenin uzak bölgelerindeki silahlı gruplara katılıyor.
 


Fakat cuntaya karşı herhangi bir muhalefeti destekledikleri tespit edilirse kişilerin yine de suçlanabileceğini iddia eden askeri sözcü Zaw Min Tun, ilanların bazılarını kurtarmak için yeterli olamayabileceğini söyledi.

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan başka ebeveynler, çocuklarını evlatlıktan reddettiklerini bildiren ilanların öncelikle çocuklarının davranışlarından sorumlu tutulmamaları gerektiğine dair yetkililere mesaj göndermenin bir yolu olması gerektiğini söyledi.

Reuters'ın alıntıladığı bir ebeveyn "Kızım inandığını yapıyor ama başımız derde girse endişeleneceğinden eminim" dedi.

Ona yaptığımı anlayabileceğini biliyorum.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/southeast-asia

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU