Myanmar darbesine karşı çıkan ünlü aktör hapis cezası aldı

25 yaşındaki Paing Takhon, nisanda şafak baskınıyla yakalanmıştı

Paing Takhon'un 1 milyondan fazla takipçiye sahip Facebook ve Instagram hesapları nisanda kapatıldı (Instagram/paing_takhon - Reuters)

Myanmar'da darbe karşıtı protestolara destek veren ünlü aktör ve model Paing Takhon üç yıl hapis cezası aldı.

Takhon'un avukatı Khin Maung dün yaptığı açıklamada, müvekkilinin ağır iş cezasına çarptırıldığını söyledi. Bu ceza, ünlü aktörün ağır koşullarda çalıştırılmasını öngörüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Takhon, hem Myanmar'ın hem de Tayland'ın en meşhur isimlerinden biri. 25 yaşındaki Takhon, 1 Şubat askeri darbesinin ardından cuntaya karşı çıkarak dikkat çekmişti.

Yıldız isim protestolara hem yürüyüşlere katılarak hem de sosyal medyadan destek veriyordu. Takhon, protestolarda çektiği fotoğrafları sosyal medya hesaplarında şubatta paylaşmıştı:

İnsanlığa karşı suçlara son vermemize yardım edin.

Takhon annesinin Yangon'daki evine yapılan şafak baskınında nisanda gözaltına alınmıştı.

Maung, müvekkilinin ailesinin karara çok üzüldüğünü ve temyize gidip gitmemeyi tartıştıklarını açıkladı.

Myanmar'da darbe süreci nasıl gelişti?

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve siyasi gerilimin yükselmesinin ardından Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing liderliğinde 1 Şubat'ta yönetime el koydu.

Ordu, Güneydoğu Asya ülkesinin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Ang San Su Çi başta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına alıp 1 yıllığına olağanüstü hal (OHAL) ilan etti.

Darbe yönetimi ağustos başında OHAL'in süresini uzatarak 2023'te uygulamanın sonlandırılacağını ve seçim yapılacağını açıkladı.

Öte yandan 6 Aralık'ta görülen duruşmada Su Çi, halkı isyana teşvik etmek ve Kovid-19 kurallarını ihlal etmekten suçlu bulunarak 4 yıl hapis cezası aldı. Fakat aynı gün yapılan başka bir açıklamada Genelkurmay Başkanı Hlaing'in "kısmi affıyla" Su Çi'nin cezasının yarıya indirildiği duyuruldu.

Sürgünde yaşayan muhaliflerin kurduğu insan hakları örgütü Myanmar Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşu'na göre 1 Şubat'tan bu yana en az 1178 kişi öldürülürken 7 bin 355 kişi gözaltına alındı.

 

Independent Türkçe, AFP, BBC

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU