Bilim insanları, daha önce bilinmeyen iki çekiç başlı yassı solucan türü keşfetti. Türlerden birinin adında Kovid-19'dan ilham alındı.
Latince adı Humbertium covidum olan bu hayvan, Fransa ve İtalya'daki iki farklı bahçede bulundu. Uzmanlar solucanın Asya kökenli olduğunu düşünüyor. Hayvanın Rusya, Çin veya Japonya'dan gelme ihtimali de var.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Genellikle Asya'nın sıcak bölgelerinde bulunan yassı solucanlar, bitki ticaretiyle yanlışlıkla dünyanın dört bir yanına taşınıyor. Bu hayvanlar eşeysiz olarak üreyebiliyor. Dolayısıyla yabancı oldukları bir çevrede hem ekolojik hem de ekonomik zararlar verebilir.
Hayvana neden kovid adı verildi?
Araştırma ekibi hem pandemide hayatını kaybedenlerin anısını yaşatmak hem de 55 sayfalık araştırma makalesinin çoğunun kapanma esnasında yazıldığı için bu tercihin yapıldığını açıkladı.
Araştırmanın başyazarı Jean-Lou Justine, "Pandemide, kapanmada çoğumuz evdeydik. Laboratuvarımız kapalıydı ve saha çalışmaları mümkün değildi" diye konuştu:
Meslektaşlarımı, bu yassı solucanlar hakkında sahip olduğumuz bütün bilgileri toplamaya ve sonunda bu çok uzun makaleyi yazmaya ikna ettim.
Keşfedilen diğer hayvansa Fransa'nın denizaşırı topraklarından Mayotte Adası'nda bulunan Diversibipalium mayottensis.
Hakemli bilim dergisi PeerJ'de dün yayımlanan bulgulara göre iki türün de uzunluğu yaklaşık 3 santimetre. Çekiç başlı yassı solucanların diğer türleri 40 santimetreye ulaşabiliyor. Bilim insanları, bu fark yüzünden hayvanların şimdiye kadar gözden kaçmış olabileceğini bildirdi.
Araştırmada, iki türün evlerinden uzakta bulunmasının tehlikesine de dikkat çekildi.
Parazitoloji uzmanı Justine, "Bu türlerin istilacı olup tüm dünyaya yayılma potansiyeli var" diye konuştu.
Independent Türkçe, Live Science, EurekAlert
Derleyen: Uğurcan Yıldız