NASA, James Webb Uzay Teleskobu'nun ikincil aynasını başarıyla yerleştirerek evrenin başlangıcına bakma görevinde yeni bir kilometre taşına ulaştı.
Ayna, teleskobun kendisinin önemli bir parçası ve evrenin derinliklerini inceleyebilmesi için ışığın teleskoba girmesini sağlıyor.
Değeri 10 milyar dolar olan teleskop, Noel Günü fırlatılmasından bu yana 1,6 milyon kilometre mesafedeki hedefine giden yolun yarısından fazlasını tamamladı. Teleskop şimdiye kadar fırlatılmış en büyük ve en güçlü gözlemevi (Hubble Uzay Teleskobu'ndan 100 kat daha güçlü) ve bu da ona neredeyse zamanın başlangıcına bakabilme imkanı veriyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Hubble'ın halefi kabul edilen Webb, evrende 3,7 milyar yıl önce oluşmuş ilk yıldızlar ve galaksilerden gelen ışığı yakalamaya çalışacak.
Aynanın başarılıyla yerine yerleştirilmesi, NASA'nın uzay aracını güneş ışınlarından koruyacak devasa kalkanı açarak görevin en zor kısmını tamamlamasından sadece bir gün sonra geldi.
Proje yöneticisi Bill Ochs, güneşlik açıldıktan sonra Baltimore'daki kontrol ekibine "Bu gerçekten büyük bir an" dedi.
Hâlâ yapacak çok işimiz var ama güneşliği açıp devreye sokmak gerçekten çok önemli.
Mühendisler, bu gölgeliği yeniden düzenlerken ve ince ayarlarını yaparken yıllarını harcadı. Bir gün, titreşim testi esnasında düzinelerce bağlantı elemanı yerinden çıktı. Bu, salı günkü başarıyı daha da tatlı hale getirdi çünkü daha önce uzayda böyle bir şey denenmemişti.
Mühendis Alphonso Stewart gazetecilere, "İlk denememizdi ve başardık" dedi.
Associated Press'ten de yararlanılmıştır
* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/space
Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu
© The Independent