Bugünlerde, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) mutasyona uğramış yeni türü Omikron varyantı rekor oranda yayılmaya devam edip enfekte olmuş vakaları ve temaslıları karantinaya zorladığı için Avrupa ciddi bir işgücü sıkıntısı sorunuyla karşı karşıya.
ABD merkezli basın kuruluşu Politico gazetesine göre, ülkelerin çoğu, Omikron'un ekonomi üzerindeki etkilerini ve hayati hizmetleri durma noktasına getirmesi karşısında maske takma zorunluluğu gibi ihtiyati tedbirleri yeniden uygulamaya alırken bir yandan da enfeksiyon risklerini birlikte yönetmek için karantina kurallarını ve süresini yeniden değerlendirmeye başlıyor.
Avrupa’da ilk ülke olma özelliği taşıyan Yunan hükümeti Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından da alınan bir önlemle enfekte olanlar için karantina süresini beş güne indirildiğini duyurdu.
Buna karşılık, Birleşik Krallık, İspanya ve İrlanda ise karantina süresini 7 olarak uygularken İtalya hükümeti ise, vatandaşların koronavirüse karşı iki doz aşı yaptırmış olmaları halinde temaslıların karantinasını kaldırdı.
Ancak, son derece hızlı yayılım gösteren Omikron varyantına rağmen ülkeler neden karantina süresini kısa tutuyor?
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bu sorunun cevabı aşı olanlar ve olmayanlar arasında değişiyor.
ABD’de yapılan yeni bir araştırma, koronavirüse karşı aşılarını yaptırmış kişilerin, salgından kurtulmaları için 5,5 güne ihtiyaç duyarken, aşısız olan kişilerin 7,5 güne ihtiyaç duyduğunu buldu.
Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), kendi analizinin iki negatif koronavirüs test sonucuna sahip yedi günlük bir izolasyon süresinin, Kovid-19 testi olmayan 10 günlük bir izolasyon dönemi ile aynı korumaya sahip olduğunu belirttiğini söyledi.
ABD buna karşılık, karantina süresinin azaltılmasının bilim odaklı olduğunu vurguladı.
Diğer yandan Yunanistan, ilk bulguların, Omikron enfeksiyonunun sadece daha az şiddetli değil, aynı zamanda daha kısa ömürlü olabileceğini ve daha düşük karantina süresine izin verebileceğini öne sürdüğünü söyledi.
Ülkeler, virüsün yayılmasını sınırlarken hastanelerin ve temel kamu hizmetlerinin işleyişini sürdürmelerini sağlayan araçlar arayarak yüksek enfeksiyon oranlarına rağmen karantina süresini azaltılmasını haklı çıkarıyor.
UKHSA, karantina süresinin azaltılmasının, kış aylarında hayati önem taşıyan hizmetleri ve tedarik zincirlerin koruma ihtiyacına dayandığını açıkladı.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.