Bilim insanları, gelmiş geçmiş en güçlü teleskop unvanına sahip James Webb Uzay Teleskobu'nu Dünya'dan görüntüledi.
Astrofizikçi Gianluca Masi'nin 29 Aralık'ta kaydettiği video, 120 saniyelik tek bir pozlamaya dayanıyor. Masi, görüntüyü "Elena" adı verilen bir robotik teleskopla yakaladı.
See #JamesWebbSpaceTelescope in motion across the stars, as imaged last night! @NASAWebb @esa @ESA_Italia @NASA #JamesWebbTelescope
— Virtual Telescope (@VirtualTelescop) December 30, 2021
full story here:https://t.co/5qw9GD1qTt pic.twitter.com/fIWAtTCXH7
Astrofizikçi, görüntü çekilirken James Webb'in Dünya'dan yaklaşık 550 bin kilometre uzakta olduğunu yazdı.
Öte yandan Masi yalnız değil. Gökbilimci Ruari Mackenzie de teleskobu 26 Aralık'ta yakalamıştı.
My attempt at observing JWST earlier tonight from far north in Scotland. The two slowly moving dots are the telescope and upper stage, moving past Eridanus. pic.twitter.com/ZhKpOXMZqE
— Ruari Mackenzie (@mackenzie_ruari) December 26, 2021
Araştırmacının Twitter'da paylaştığı görüntüde, yavaşça hareket eden iki nokta görünüyor. Bunlardan biri James Webb'in kendisiyken diğeri, teleskobun fırlatıldığı Ariane 5 roketinin üst kısmı.
Bir başka gökbilimci Gideon van Buitenen, 25 Aralık'ta fırlatılan teleskobu bu andan sadece 11 saat sonra tespit etmiş ve sonraki gün hızlandırılmış bir kaydını yayımlamıştı.
How about using your telescope to observe... a telescope? Here's an accelerated recording of@NASAWebb 11 hours after launch and on its way to Lagrange point 2, as observed from Dordrecht, NL (MPC G06). I also managed to observe it visually using a 12" dobsonian. #JamesWebb#JWST pic.twitter.com/pKlCoZokpz
— Gideon van Buitenen (@giddgvb) December 26, 2021
James Webb uzayda ne yapacak?
Gökbilimciler daha Hubble'ın fırlatıldığı dönemde onun yerini alacak, güçlü bir teleskop arayışına girmişti. Tartışmaların ve planların sonunda 2004'te James Webb Uzay Teleskobu'nun inşa süreci başladı.
Projede 10 binden fazla kişi çalıştı ve bütçesi giderek artarak, yaklaşık 10 milyar dolara ulaştı.
Teleskop, "Dünya benzersiz mi?", "Ona benzer başka gezegen sistemleri var mı?" ve "Evrende yalnız mıyız?" gibi çok temel sayılan ama henüz tam olarak yanıtlanamamış soruların peşinden gidecek.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Gözlem aracı, birbirinden epey farklı ötegezegenleri inceleyecek, yaşamın yapı taşlarını bulma umuduyla, Dünya'nınkine benzer atmosferleri araştıracak ve başka gezegenlerde organik moleküller saptamaya çalışacak.
Teleskobun bir diğer amacı da yıldızların evriminin daha iyi anlaşılmasını sağlamak. Kızılötesi ışıkta gözlem yapan araç, bir zaman makinesi görevi görecek.
Güçlü teleskopları kullanarak çok uzaktaki gök cisimlerini inceleyen bilim insanları, ilgili gök cisminden gelen ışığın Dünya'ya ulaşma süresi uzadığı için "zamanda geriye bakma" imkanı yakalıyor.
NASA yetkililerine göre James Webb Uzay Teleskobu 13,5 milyar yıl öncesini, yani evrenin yeni oluştuğu zamanı gözlemleyebilecek kadar güçlü.
Independent Türkçe, Space.com, Daily Mail
Derleyen: Uğurcan Yıldız