Avrupa Güney Gözlemevi'nin (ESO) tesislerinde elde edilen binlerce görüntünün analizi, Samanyolu Galaksisi'nde rekor sayıda "haydut" gezegeni ortaya çıkardı.
Galaksinin Güneş Sistemi'ne nispeten yakın bir bölgesinde keşfedilen gizemli cisimler, uzay boşluğunda başıboş dolaşıyor. Doğduğu yıldız sisteminden ayrılarak uzaya savrulan bu tür gök cisimlerine haydut gezegen adı veriliyor.
Dünya'dan yaklaşık 420 ışık yılı uzaklıktaki bölgeyi tarayan araştırmacılar, 170 olası gezegen belirledi. Araştırmacılar bunlardan en az 70'inin kesinlikle haydut gezegen olduğunu söylüyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Hakemli bilimsel dergi Nature Astronomy'de yayımlanan araştırma, şimdiye dek bilinen haydut gezegen sayısını ikiye katladı. Keşif tek seferde tespit edilen, bu türden en büyük gezegen grubu oldu.
Haydut gezegenlerin belirli bir yörüngeleri olmadığı için bunları gözlemlemek çok zor. Gökbilimciler bir ötegezegeni genellikle yıldızının önünden geçerken gözlemleyebiliyor. Dünya ve yıldız arasında giren gezegen, söz konusu yıldızın yaydığı ışığı engelliyor ve bir karartı oluşturuyor. İşte bu karartı, gökbilimcilere orada bir gezegen olduğunu gösteriyor.
Ancak haydut gezegenler, yıldızlarının yörüngesini çoktan terk ettiğinden, tespit edilen bir gezegeni yeniden incelemek bile mümkün olmuyor.
Yeni araştırmada ise gezegenlerin doğduğu andan beri yaydığı, artık ısı adı verilen zayıf radyasyon izine odaklanıldı.
ESO'nun güçlü teleskoplarıyla bu zayıf radyasyonu takip eden gökbilimciler, Akrep ve Yılancı takımyıldızları arasında serbest dolaşan gezegenleri saptayabildi.
Araştırmanın başyazarı olan Fransız astronom Núria Miret-Roig, "Gökyüzünün geniş bir alanındaki milyonlarca kaynağın minik hareketlerini, renklerini ve parlaklıklarını ölçtük" diye konuştu:
Bu ölçümler, bölgedeki en soluk nesneleri, yani haydut gezegenleri yüksek kesinlikle tanımlamamızı sağladı.
Araştırmacılar şu anda yapım aşamasında olan bir teleskopla haydut gezegenleri çok daha iyi gözlemleyeceklerine inanıyor.
ESO'nun geliştirdiği, Şili'nin Atacama Çölü'nde yer alan Son Derece Büyük Teleskop (Extremely Large Telescope / ELT), tamamlandığında dünyanın en büyük teleskobu olacak.
Kızılötesi gözlem yeteneğine sahip teleskop, haydut gezegenler gibi gözlemlenmesi zor nesnelerin gizemlerini ortaya çıkaracak.
Independent Türkçe, ScienceAlert, Space
Derleyen: Çağla Üren