PETA: Gucci ve Louis Vuitton hayvanların derilerini diri diri yüzüyor

"Bu görüntüler korku filminden fırlamış gibi"

PETA, sürüngenlere yapılan işkenceyi protesto etmek için Las Vegas ve New York'taki Gucci ve Louis Vuitton mağazalarının önünde eylem düzenleyecek (PETA Asia)

Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler (PETA) adlı sivil toplum örgütü, lüks markaların pahalı çanta, kemer ve cüzdan üretmek için yılan ve kertenkelelerin derilerini canlı canlı yüzdüğünü bildirdi.

ABD merkezli PETA kuruluşunun yürüttüğü araştırmada, Gucci ve Louis Vuitton gibi lüks markaların Endonezya'daki International Leather Works adlı egzotik hayvan derisi satan bir şirketle çalıştığı iddia edildi.

PETA görevlileri, kimlik değiştirerek bu şirkete ait bir tesise girdi ve sürüngenlerin derilerinin nasıl canlı canlı yüzüldüğünü ortaya koydu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ekibin çektiği gizli kamera görüntülerinde, kaçmaya çalışan yılan ve kertenkelelerin kafalarının ve bacaklarının canice kesildiği görülüyor.

Videolarda ayrıca canlıyken derilerinin yüzülmesini kolaylaştırmak için yılanlara hortumla su verildiği de dikkat çekiyor.  

PETA'nın yayımladığı açıklamada, "Eşsiz fizyolojileri nedeniyle kertenkelelerin kafaları kesildikten sonra hemen ölmediği, yaklaşık 30 dakika boyunca bilinçlerinin açık kaldığı ve acı hissedebildikleri" ifade edildi.

PETA başta olmak üzere birçok hayvan hakları kuruluşu, tekstil ürünlerinde hayvan derisi kullanımı nedeniyle ünlü markalara uyarıda bulunmuştu.
Öte yandan PETA Sözcüsü Ashley Byrne, araştırmalarının sürüngenlerin lüks moda endüstrisinde nasıl kullanıldığını ilk defa canlı kanıtlarla gözler önüne serdiğini söyledi. 

Byrne, "Yıllardır sürüngenlere işkence edildiğini kaydetmiştik. Fakat şimdi ilk defa nasıl öldürüldüklerini ifşa edebildik. Bu görüntüler korku filminden fırlamış gibi" ifadelerini kullandı.

Pazartesi günü PETA, Louis Vuitton'un sahibi LVMH ve Gucci'nin sahibi Kering şirketlerine mektup göndererek hayvanlara işkenceyi sonlandırma çağrısında bulundu. 

LVMH, yayımladığı açıklamada suçlamalara doğrudan cevap vermeden, "LVMH, hayvan bazlı hammaddelerin kullanımına ilişkin tüm hassasiyet ve görüşlere saygı duyuyor. Amacımız, müşterilerimize mümkün mertebe en etik şekilde üretilmiş ürünleri sunmak" ifadelerine yer verdi. 

Bu görüntüler rahatsız edici olabilir
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PETA Asia (@petaasia)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PETA Asia (@petaasia)


Yıllardır hayvan hakları örgütlerinden gelen eleştiriler nedeniyle eylülde ürünlerinde kürk kullanımına son veren Kering'in açıklamasındaysa, "Bu iddiaları hayli ciddiye alıyoruz fakat Kering altındaki markaların doğrudan ya da dolaylı biçimde bu tesisle veya buradaki uygulamalarla ilişkili olduğunda dair bir kanıt yok. Bu tarz uygulamalar Kering'in hayvan refahı standartları gereğince katiyen yasaklanmıştır" dendi.

Ayrıca Kering, iddialara ilişkin şirket içinde soruşturma başlatıldığını da bildirdi.



Independent Türkçe, New York Post, WWD

Derleyen: Yasin Sofuoğlu 

DAHA FAZLA HABER OKU