Facebook emektarı ve Meta'nın sanal gerçeklikten sorumlu yöneticisi Andrew Bosworth, yanlış bilginin yayılmasından "bireylerin" sorumlu olduğunu söylüyor.
Bosworth, Axios'a verdiği röportajda "Sahip olduğumuz her bir doları ve kişiyi kullansak bile, platformda hoşlanmadığı konuşmalar gören kişiler olacak. Bu, birilerinin platformu kötü niyetle kullanacağı her olanağı ortadan kaldırmazdı" dedi.
Bosworth "Bir şeye inanıp inanmamayı seçen bireylerdir. Bir şeyi paylaşıp paylaşmamayı seçen de onlar" diye devam etti.
Sesleri olmadığını söylemekten hiç hoşlanmıyorum çünkü söyledikleri şeyi sevmiyorum.
Meta'nın Facebook, Instagram ve Whatsapp'tan oluşan platformlarının hepsi koronavirüs pandemisi hakkında yanlış bilgi yaymak için kullanıldı.
Platformda deneyler yapan araştırmacılar, yeni açtıkları iki hesaba sadece iki günde aşı karşıtı bilgiler içeren 109 sayfanın önerildiğini tespit etti.
Kâr amacı gütmeyen Dijital Nefretle Mücadele Merkezi ve Aşı Karşıtlığını İzleme Örgütü tarafından yapılan bir araştırma, Facebook'ta aşı hakkındaki yanlış bilgilerin yaklaşık yüzde 65'inin 12 kişiden geldiğini öne sürmüştü.
Fakat Facebook bu kişilerin platformda aşıyla ilgili içeriğin tamamının yalnızca on binde 5'inden sorumlu olduğunu bildirmişti.
Bosworth röportajda "Eğer demokrasiniz insanların konuşmasına tahammül edemiyorsa bu nasıl bir demokrasi bilmiyorum. Facebook özünde demokratik bir teknolojidir" dedi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Yakın geçmişte Facebook'un, gizli bir VIP listesinin olduğu ve buradaki yüksek profilli kullanıcıların kuralları çiğnemesine göz yumduğu ortaya çıkmıştı. Facebook'un "çapraz kontrol" veya "XCheck" sistemi kapsamındaki yaklaşık 5,8 milyon ünlü, siyasetçi ve gazetecinin, kuralları ihlal edebilecekleri "beyaz listeye alındığı" belirlenmişti.
Facebook'un XCheck'e dair incelemesinde "Kamuoyuna yaptığımızı söylediğimiz şeyi aslında yapmıyoruz" ifadeleri yer almış ve bu eylemler "güven ihlali" olarak nitelendirilmişti.
İnceleme "Topluluğumuzun kalanının aksine bu kişiler herhangi bir yaptırım olmaksızın standartlarımızı ihlal edebiliyor" ifadeleriyle devam ediyordu.
Facebook'un algoritması, kışkırtıcı görüşleri özü itibarıyla desteklemekle de eleştiriliyor. 2018'de şirket içinde yapılmış ve geçen yıl sızdırılan bir sunum, algoritmasının bölünmeyi teşvik ettiğini şirketin bildiğini gösteriyordu. Sunum, bunu engellemek için atılan adımların "büyüme karşıtı" olacağını ve "ahlaki bir duruş" gerektireceğini de dile getiriyordu.
Facebook, The Independent'ın yorum talebine haber yayımlanmadan önce yanıt vermedi.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/life-style
Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral
© The Independent